Във втория ден от посещението на Камерън у нас Борисов го запозна с охраната на държавната граница, която е външна за Европейския съюз, съобщиха от Министерски съвет.

Двамата премиери първо кацнаха на летище Бургас със самолета, а след това пристигнаха с хеликоптер на ГКПП-Лесово. Те обходиха изграденото на територията на област Ямбол на българо-турската бразда инженерно съоръжение, предназначено да възпира мигранти, които опитват да преминат незаконно в ЕС.

Вижте снимки >>

Британският премиер обяви, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии.

Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос. България има морска граница и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, каза Камерън.

Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС.

„С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

Борисов и Камерън коментираха, че трябва да се мисли за разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, на Камерън бе представена организацията за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

В района на Ямбол и Елхово от сутринта полицейското присъствие беше засилено, а част от потока от ТИР-ове към граничния пункт "Лесово" беше спрян, предаде БНР.  

В Елхово нямаше извънредни мерки за сигурност, а част от жителите изобщо не подозираха за посещението на британския премиер. За други обаче визитата беше впечатляваща и наблюдаваха с вълнение кацането на хеликоптера.

Камерън е на посещение у нас от вчера и заедно с Борисов обсъдиха сигурността на външните граници на Европейския съюз и миграционния натиск. 

След това българският премиер заведе британския си гост на вечеря в механа, където му показа нестинарския обичай.