Честванията започнаха с отслужване на панихида в памет на загиналите на Соколския манастир. Към Паметника на свободата от Соколския манастир, от местността Узана и от храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка са тръгнали три туристически лъча, които преди обед ще се съберат на историческия връх, предаде БТА.

В подножието на Паметника на свободата е разположена военно-полева кухня, в която всички посетители могат да опитат руски борш - зеленчукова супа със зеле, с която са се изхранвали войниците, участвали в боевете.

До 17:00 часа екскурзовод ще придружава посетителите на бойните позиции, а в мултимедийната зала на парк-музей "Шипка-Бузлуджа" ще бъдат прожектирани филми, свързани с августовските боеве през 1877 година.

Паметта на загиналите във войната български опълченци, руски, белоруски, румънски, украински и фински воини беше почетена със заупокойна панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници.

Сред официалните гости на церемонията бяха Димитър Главчев, заместник-председател на Народното събрание, генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-началник на отбраната, Георги Кръстев, съветник на министър-председателя, Владимир Воронкович, посланик на Беларус в България, Татяна Кручко, генерален консул на Руската федерация в Русе, Андрей Малакей, вицеконсул на генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Габрово, Стара Загора, Монтана, Силистра и Хасково, народни представители, евродепутати, кметове на общини.

Програмата по отбелязване на годишнината от Шипченската епопея продължи на източния склон на връх Шипка със спектатъл възстановка на епичните августовски боеве, пресъздадени от над 200 членове на националното дружество "Традиция". По-късно на източния склон на Паметника на свободата над 200 членове на дружество "Традиция" ще пресъздадат чрез спектакъл-възстановка моменти от героичните боеве при Орлово гнездо за отстояване на връх Шипка.

Вечерта на централния площад "Възраждане" в Габрово ще има концерт на Ансамбъла на въоръжените сили. В 20,45 часа е тържествената вечерна проверка, в която ще участва националната гвардейска част, а президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.