Коментари - Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея

Днес на Шипка и в Габрово с национални тържества под патронажа на президента Плевнелиев се отбелязват 138 г. от епичните августовски боеве при Орлово гнездо.

Обратно в новината

Коментари - Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Коментари

"изкърти мивката" ако те беше пратил към БСЭ, но ти едва ли и нея си виждал! Храм- паметникът "Рождество Христово" е построен по проект на архитекта А. Й. Томишко в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война. Храмът паметник е построен с дарения на руската общественост, върху земя, дарена от жителите на село Шипка, и е в стила на руската църковна архитектура от XVIII в. Той е забележителен с няколкото позлатени купола и многоцветната украса на фасадата. Има вградени 34 мраморни плочи с имената на падналите във войната, както и 17 мраморни саркофага с костите на загиналите. Ясно е, че руснаците, правили храма "няма да си оставят магарето в калта"! За историята има много други някои и по-достоверни) факти освен мраморните плочи.

Хем няма робство, хем има освобождение! Пич, ти тотално се обърка и с освобождението и с опорните точки! Я иди пак си свери опорните точки с кукловодите!

По въпроса за духовното робство - има много хора, които са духовни роби на определени страни, които считат за велики. Каквото и да направят тези страни, винаги е правилно и заслужава възхищение. Да припомня все пак и на вярващи, и на невярващи, че една от десетте божии заповеди е "Не си прави кумир...". Следователно безкритичното отношение към дадена страна, дори да има претенциите за велика демокрация, е вид нарушение на тази божа заповед, също както е и култа към личността.

русофилите и особено путинофилите в този сайт! Другите не съм забелязал да боготворят страни и личности освен да отстояват демократичните принципи и да отбелязват огромните разлики в жизнения стандарт в полза на демокрацията и свободния пазар.

Основната причина тази война да се окаже освободителна е пресният спомен от кланетата през Априлското въстание и загубата на Левски и Ботев, това са били икони, за тогавашните българи, за сегашните също. Българите от Молдова, Влашко, Бесарабия, Азовско, и по нагоре по р. Волга са се записвали масово, едните в Руската армия другите в Опълчението. Знамето на опълченците е дар от г. Самара на Волга връчено с тържествена церемония в г. Плоещ.

Ако Левски е бил икона за народът ни,то защо паметникът му е изграден 17 години след освобождението и то с руски пари?

и с общински пари - от София и цялата страна и с пари на Алабин. Тържество на цинизма е, че идеята за паметника е предложена от граф Игнатиев... Георги Георгиев: "Не бива да подминаваме и двуличната роля на Граф Игнатиев и злокобното му присъствие в последвалите събития, довели и до провала на Цариградската конференция на 18 януари 1877 г., на която Великите сили се споразумяват за територия на новата Българска държава много близка до територията на Българската екзархия. Крайно време е документите и кореспонденцията на Граф Игнатиев с османските власти, с които се снабдява българското военно разузнаване и чиито факсимилета се съхраняват и до днес в Министерство на отбраната да видят бял свят, за да знаят всички българи как Граф Игнатиев изисква от османските власти не обикновен съд да съди Васил Левски, а специална комисия, в която двамата българи са определени от него за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Очевидно и логично е, че за целите на руската дипломация не е изгодна политиката на ръководителя на българското национално-освободително движение и разбиранията му за "чиста и свята република" и, че "който ни освободи, той ще да ни и пороби".

Веднага след Априлското въстание Русия се задейства и за да подготви експанзията си сключва с Австро -Унгария секретното Райхщадско споразумение на 8 юли 1876 г. В него двете империи си разделят сферите на влияние на Балканския полуостров, Русия се задължава да не пречи на Австро-Унгария при анексирането на Босна и Херцеговина, а от своя страна Австро-Унгария се задължава да не пречи на Русия при нахлуване на Балканския полуостров. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на "голяма и сплотена" държава, а Русия си запазва правото да си върне Бесарабия, като впоследствие компенсира Румъния с изцяло населената с българи Северна Добруджа, която е част от територията на Българската екзархия. По време на Цариградската конференция двете империи финализират секретното си споразумение с Будапещенската конвенция от 15 януари 1877 г. Междувременно в Цариград Великите сили започват конференция, която да реши "източния въпрос" и да уточни границите на новата Българска държава. Цариградската конференция се провежда декември 1876г. януари 1877г. Окончателният вариант за територията на България е по предложение на британския представител и включва почти всички територии населени с българи и е много близка до границите на Българската екзархия(намерете картата!) В същия момент Русия води паралелно тайни преговори с Австро-Унгария и подписва на 15 януари Будапещенската конвенция, с която окончателно обрича българските земи на разкъсване и залага основите на Берлинския договор.

очаквах дир-а да даде подробна информация кой от властта е бил на върха, такова нещо обаче не прочетох и си го обяснявам със следния факт,че на Шипка и преди 138г. и сега има място за истински българи-родолюбци, патриоти и герой,затова от днешните никой не си е направил труда да изкачи 800-те стъпала и да се поклони пред костите на героите, хвала на героите и срам за управляващите...

НА ШИПКА НЕ ДОЙДЕИ ИЗМИСЛЕНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ -ЗА НЕГО Е СИГОРНО ЧЕ НЕ Е БЪЛГАРИН

Дурачок! Почему так болтаеш?

За теб е сигОрно, че не си Българин...

Сред официалните гости на церемонията не бяха българските политици от НС и Министерски съвет. Следователно, те не са българи. Защото без Шика, нямаше да има отново България на картата, след 1878 г. МИСЛЕТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ ЗА ТЕЗИ,КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРИЯ!

Войната беше спечелена от опълчението на Шипка....а опълчението не е било съставено от местни българи , а от бесарабски такива(89%) И без да ми правите сложни газово-исторически връзки с онази Росия и сегашната кочина на пусин..

малкия, вашето поколение е известно с това, че 40 % сте функционално неграмотни, демек можете да прочетете един текст, но не можете да разберете смисъла му.

Всъщност, уж всички знаят толкова много за Самарското знаме, а пък малцина са онези, които могат да отговорят на въпроса: Защо в руския град Самара е ушито и избродирано бойно знаме, което да вдъхновява борбите на българският народ срещу чуждото иго? :roll: Истината доскоро се премълчаваше от всички, но днес за нея се говори все по-често. И все по-често някой се осмелява да каже, че в днешна Самара, както и в повечето селища, разположени в огромен отрязък от съвременна Русия, и до сега има много жители, които се определят като българи! Защото всички те, както и техните деца и внуци, са всъщност потомци на древните ни събратя от Волжка България.

Енциклопедия Британика!Изкърти мивката! Прочети списъците на храм паметника Шипка! И не самчо там!Местата на които се намират частите в мирно време не обозначават етническият им състав! Верно си уникално неграмотен, за сметка на това убеден в обратното! В 9-та плевенска - не са служили родените в гр. Плевен!

В мемоарите на пътешественика Питър Хенри Брюс от 1722 г. пише: " пристигнахме в Самара. Градът принадлежи на царството Болгар. Животът и нравите на българите в Самара са много сходни с онези на живещите в Казан българи." Близо 3 столетия по-късно потомците на древните волжски българи даряват бойно знаме на своите братя по кръв. От едната му страна поставят лика на чудотворната Казанска Богородица, а от другата - образите на светите братя Кирил и Методий."Кметът на град Самара Кожевников лично връчва светинята на българските опълченци в Плоещ, Румъния

Глупости на търкалета! Я ги питай там какви са? То бива глупости, бива ама ... Потомците на някогашните българи те нямат за брат , езика им няма общо с нашия и религията им е мюсюлманска!Отиди в Кабардино-Болгария и виж!

Ти няма да се оправиш - продажно некадърно човече пишещо по цял ден простотии по форумите! Плюскащ парите от данъците на народа за да го плюе!Гнус!

Това откъде го разбра? Да си чел списъците с убитите? Абе откъде Ви намират толкоз прости, злобни и ебементарни?

това скромно представяне на РФ? Защо не е имало представители на посолството? Лека-полека ще намаляват патетиките за "великото освобождение"? Или ги е страх от въпроса защо в Русия не е построено поне едно мъъъничко паметниче на нашите опълченци, които на Шипка са спасили честта на руската армия! Ако не са били удържали - руснаците са щели да претърпят разгром. А може би ги е страх от въпроси относно късно разсекретените архивни документи, от коита е видно, че всички основни клаузи на Берлинския договор Русия е договорила с Австро-Унгария още преди войната и Сан-Стефанския договор е само пропаганден фойерверк в чест на рождения ден на руския император?

Горките българи, не знаели, че всъщност били освободени от Рони Алцхаймера и взели, че си сложили 3 март за национален празник.

нищо общо, нямат условията за живот! Живей като говедо, но се радвай на себеподобните си ,,освободители"! Нищо че най-бедната провинция в Турция е по-богата от Софийска област! А Запада са развратни гадове, простотияяя...

,,освободители" дал Господ! Всеки наблизо се натиска да ти ,,помогне".

сме като вола бе, дето е писал Иречек-,, ти го пускаш, той се върти,върти и се връща, да си навре главата в хамута." Робство и комунизъм и да не е имало, ние сме волове, изостанал народ, самостоятелно неспособен.

догодина чалга концерт не на морето а на шипка. и там да се съберат 10 000

Как трябва да се целува г.за на руснаци, да се засвидетелства покорство, защото без тях не можеш да дишаш? Напишете какво точно е унижение? БКП

те не смятат така!

Много трол се опитва да изопачи Българската история.Профила на тези писачи е следния-плаща им се да тролят от фондациите на сорос с цел насаждане на национален нихилизъм сред българите.От турски и цигански етнос.Незавършено средно образование.

национален нихилизъм от векове насаждат рубладжиите. Те повече от век проповядват, че българите са неспособни да живеят без "закрилата" на Русия. И в действителност винаги са "работили" са превръщането на България в руска губерния, а българите в крепостни или някаква разновидност на крепостничеството. Рубладжиите, както и да се наричат (русофили, мурзилки, хибридни воини), не се интересуват от истинската българска история (с факти и документи), а популяризират фалшифицираната в Кремъл и Лубянка такава. Което си е нормално за един слугинаж. Абсолютна перверзия е такива да наричат себе си патриоти!

Само моля поне днес да не се споменава мръсното име на фашистът путин.

Някой да посочи пример на съременна държава/освен БГ/, която казва...,, Тази държава ни освободи от еди- си какво робство!" Не се сещам!

Робство може да се говори литературно, емоционално и др. Робовладелския строй не съществува от 2 век сл. н.е. Османската система е военно-феодална, а не робовладелска! Няма икономически роби, има духовни, но то такива има и сега!

Ако се осведомиш по подробно ще си по обективен!Всекитурчин е можел да се разправи с всеки българин без всякакви последствия за себе си!Това емоционално робство ли е ?

"Реформите на султан Махмуд II (1809-1839), на Хатишерифа от 1939 г., и на Хатифумаюна от 1856 г., донасят в голяма степен, сигурност, ред и законност, пълна свобода на излизане зад граница, вътрешно свободно движение и заселване, свобода за образование вътре и извън страната, свобода за стопанска дейност, ниски данъци, почти пазарна икономика, възможност за ограничена политическа дейност, верска свобода, икономически растеж, и не малко благоденствие. Всички тези неща липсват в Русия. В тека на неколко десетолетия тукашното население живее много по-добре от населението на Русия. При такива условия се води през 1820-1870 г. борба за независима от гърците (фанариотите) църква. Русия пречи на църковното и националното ни възраждане, защото нейния път за Проливите трябва да бъде чист. Неможейки да попречи на създаването на независима църква, Русия успява да го забави с десет години."...

Егати промиването на мозъците и късата памет на българите. Ако прочете човек информацията тук и ако е под 35-40г. няма нищо да разбере-кой,какво,от кого,срещу кого и въобще защо 3 март е нац.ден на Б-я!Ще помисли че опълченците са американци- не пише дали американският посланик е присъствал.

МакГахан и Скайлер са направили много за позицията на Великобритания и САЩ, а за връщането на Варненска област в Княжество България заслугата е изцяло на Бисмарк! Тук има и дипломация!

Най много са направили тези дето са пролели кръвта си!Най ценното са дали - кръв и живот!!Поклон пред тези мъже, истински синове на Родината ни опълченците!Поклон пред братушките!

по това време уса въобще не са имали отношение към политиката на Балканите,били са заети да доограбят наследството на Испания и др- Филипините,Карибите,от мексико и т.н. Индивидуалните американци и журналисти са друга категория и нямат общо с амер.политика-поне по това време. А британците- този Скайлер няма начин да не е бил агент на Брит.служби- 99% са били и са такива,благодарение на Гладстоун и някои социалисти е благосклонен към съчувствие към Б-я,за жалост по време на Берлин конгрлес вече е на власт евреина Дизраели и торите.Кривиш си душата - прочети нещо за английската политика на Ориента-а по това време сме били в термина Близък Изток,за някои все още сме. Ако разчитахме на британците все още щяхме да сме вилает на Турция,нещо като Изт.Румелия.

Честит юбилей ! До като русофили се карат със русофобите и др . Тези дни директора на БНР официално разреши 24-часови програми във почти полвината страна на на турски език. Дали се досещате ,каква е целта и кой управлява България ? Аферим , това е подаръка за юбилея !

Какво ни е донесла тази свобода? За какво са умрели тези хора? За нищо! БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ, ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДОСГА Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ! ВИНАГИ!Айде някой да каже кога не сме били така! 150 години!

Шило

Свободата е най-голямото богатство. Но и то се губи тогава, като не знаеш как да го ползваш. Ако трябва да съжаляваме за нещо, то е, че не сме се възползвали от възможностите, които сме имали.

безспорно!

Днес може да напуснеш границата на България и да не стрелят по теб, това истинска свобода. Не е необходимо ДС да докладва на КГБ и от Москва да одобрят твоето напускане, искайки да посетиш 'загниващия капитализъм' на Запад.

България имаше историческото задължение да промени културноисторическото- мислене в Македония. При положение,че много хора това не само щяха да го чакат там , а и да го провеждат!По хуманитарен начин, а отново нищо не се направи! За какво са тия тържества?

Нека тия мекерета си стоят там. За какво са ти? Те никога не са участвали в нашите освободителни движения, не са ги и чували! Още веднъж: за какво са ти хора, които те мразят и използват?

Илинденското въстание, Крушевската република, Обединнието при цар Борис! Гоце и Даме!Впоследствие е трагедията на югославянизирането и им с бой и лагери и 250 хил. емигранти за които мълчим и македонизирането им от България при комунизма! И да знаеш че в момента хората обичат България!Глупости дрънкат само националисти!Райони като Битоля и Щип са с изцяло българско самосъзнание!Ти просто не знаеш!

Тази война е била поредната от многото руско-турски войни,които се водят най-малксо за освобождението на някой народ.Войната си има своите икономически причини - господството над Проливите. А Русия постъпва много долно срещу българите. Не само,че е против Априлското въстание / ЕДНА РЪЖДИВА ПУШКА НЕ Е ДАЛА/,но изполва цинично страданието на българите като повод за война. Защо не се сети 10 години по-рано т.н.Цар Освободител да ни освобождава?Дремело му е на него за българите.Като пиша това подчертавам,че еднакво мразя и руснаци и турци.Тези две азиатски империи винаги са ни носили зло.Т.н."освобождение" е смяна на едната империя с другата. Сега тъпи атакисти разбрахте ли защо и турци и руснаци мразят Левски?

Малкия, а паметник на Цар Освободител срещу н. събрание защо има ? кой го е сложил там ? А 3 март що се празнува ?

Бай Ставри

Император Александр II Холщайн-Готорп-Романов 1885-1861 известен като ОСВОБОДИТЕЛ защото през 1861 год ОСВОБОЖДАВА крепостните селяни и отменя крепостничеството в Русия. Само в България известен като Освободител, което се свързва с Освободителната за нас Руско-Турска Война 1877-78 год

Невежо нищожество, чии Уй те излъга, че руския цар е Освободител, защото е освободил българите?

Шило

Димич, история учил ли си, или си бил в закусвалнята?

Шило

Ще те насоча- след кървавото потушаване на Априлското въстание, следват различни събития, които са довели до Цариградската конференция. Там султанът малко майтап си е направил с Великите сили, които са дали карт бланш на Руската империя да действа. Тя е действала, ама за да няма силна проруска държава на Балканите, следва Берлинският договор. Можеш ли да ми обясниш, защо там са участвали и други държани, освен воювалите? Каква работа има Англия да речем? Все пак на нейна територия война не се води. Интереси, това е. Не са искали да губят Османската империя, и както вече писах- да има силна проруска държава на Бълканите.

когато си слаб по история да се правиш на ментор в тази сериозна дисциплина! Твърде агитационно и пропагандистки звучиш.

България и Русия сега са уродливи държави, Русия са и с имперски амбиции!Не обичат и не помагат на никого, управлявани са от корпорации свързани със самодържец! Няма дух, вяра и нищо...тъпа пропаганда!Ама си има и тъпи хора за нея!Маркетинг и бой!

Пиши за себе си! Това , че ти си безродно и бездушно същество, нямащо вяра , не означава че всички нямаме!А корпорации има навсякъде глупако!Родината няма нищо общо с тях!

Какво точно е Родината? Имперска политика ли, правителство ли, църква ли, роднините на пейката ли, метафора или лични неща? Поясни какво разбираш под Родина?Ще умреш ли за някаква неопределена дефиниция? Не, разбира се!

Шило

Ей, не успяхте да се отърсите от глупостите и при и събитие, което трябва да ни обединява...

Ами хайде да се обединим около България. Около Българските герои, загинали за нашият идеал. Около Българското бъдеще! Българският Президент, Българското Правителство, Парламент, Армия, Нашата държава!

Шило

Става, Бегеец, съгласен, но за отстояване на българските интереси, без някои други да ни бъдат натрапвани като наши. Ок?

Малко съм необразован, но Кирил и Методий руснаци, ли са? За Христофор Колумб съм сигурен!

В тази поредна руско-турска война 1877-78 год са загинали 11,905 руски, украински, финландски, румънски и сръбски войници и офицери. И над 200,000 българи - опълченци, помагачи, Стара Загора и тн и тн Поклон на нашите герои!

Петниш паметта на всички с дъха си.

Бай Ставри

Руски трол и путенска отрепка Никой не ни е освобождавал. Нито ние сме били роби и сме ходили с железни нашийници и жигосани чела като крави, нито руснаците са решили да ни освобождават, а ние сме си били добре в нашето робство. Освободили са ни нашите предци, МОИТЕ предци, и този процес започва с Левски, минава през трагичното въстания 1876-а, Руско-Турската война 1877-78, през войната със Сърбия, насъскана срещу нас от Русия и приключва със Съединението на България Против волята на Русия. Слава на България!!!!

не е необходимо да се подиграваш с пропагандната история на Русия, тя си е достатъчно смешна!

Ако грешка в жертвите 10 пъти няма значение за историята, защо не се каже, че американските жертви за Франция са 4,5 млн. а не 450 хиляди? Нали за свободата, броят няма значение?

Сражението на Шипка е ключово за войната. Участват 15 български опълченски дружини, зле въоръжени, но с висок боен дух и Орловският руски полк. Всеки 3-ти българин полага кости в битката. Поклон на предците. Вечна слава!

Шило

Айде, да те похваля, защото наистина го заслужаваш! Браво за този пост!

Сайт на тролове и тъпаци!

Нищо не разбрах от тази статия !! От кого сме се освобождавали ???? Някакви боеве са се водили там на Шипка !? участвали били финландци ,беларуси ,украинци ...аз мислех ,че те тогава са се намирали в Руската империя заедно с поляците ,които са ги пропуснали в тази статиика ....

Не бе, лично Путен е водил донбаските отпускари, за да ни освободят от турско робство

Шило

Бегеец, тъкмо щях да те поздравя за един хубав пост, и пак оплеска всичко...

Жалки ми троле , я кажи кой ще ви освободи от Соросоидно робство ?

Волен , разбира се!

Васил Левски до Каравелов: "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш у Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките". Знаел е човека какво ни чака, но русофилистията не иска да приеме една истина прозряна от най светия човек на България.

Я напиши по-точно източника си, да го проверя. Да не би да лъжеш, както почти всички тук?

- Големи коментари, голямо нещо, да се чуди човек на повечето от писанията . . . Никога не сме били единни по някой празнувания или въпроси засягащи битовизма ни. . . Винаги има хора вечно недоволни и мрънкащи, винаги има и такива дето дават акъл на другите - а всъщност тези хора не са постигнали нищо в своя живот.

Вазов как ли се върти в гроба, ако можеше да прочете дивотиите на тукашните соростутки.

Вазов е писал стихотворение срещу Русия като са влезли в Добруджа 1916 ? Голям русофил

Малкия, самия термин Шипченска епопея от кого е ? а/ дедо Макейн б/ Рони Алцхаймера в/ Иван Вазов

Шило

А бе сериозно ли да мисля, че има хора, които съжаляват за това, че не сме под османско владичество? Че отричат жертвите?

"О, руси, о, братя славянски защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили , неканени гости". Подчертавам за невежата русофилистия, че тези стихове са писани от Вазов, след възхвалените му оди към Русия. Човека е разбрал имперската коварност на Русия, макар и доста късно.

Той и Плевела така подчертаваше и гавреше паметта на загиналите за България. Питай го сега какво му е?

Това което е на "Плевела", да ти се връща в троен размер!

Аре бегай да слагаш цветя на паметника на загиналите американски пилоти в двора на Козяк 16, бе нещастник.

Абе чета и се чудя, толкова много хора загинаха за да ви махнат потурите, а вие сега самички си ги слагате .... Добре че навремето като младеж като ми дадоха да избирам, избрах руското гражданство.

Дякон Левски е знаел, че който ни освободи, той ще ни зароби. Русофилистията е роден роб и не му прави впечатление дали ще е под турско иго или под руски миризлив ботуш!

Шило

Мдааа, и думите, които се приписват на Дякона, са изказани точно във връзка с Русия. Нали? А дали българинът е бил в състояние да се освободи сам- справка Априлското въстание. Въстанали 6-7 села, много от "апостолите", вкл. и Ст. Стамболов се скрили...Айде да не отваряме тази тема.

Априлското въстание е емоционално, но лошо организирана подготовка! То е обречено, хората нямат организация с изключение на няколко села, води до кървави произволи! Какво да прави Стамболов? Няма възможности, а и не иска намеса на чужда държава, той е българин? Въобще най-големия български политик е неоспоримо- Стамболов! Пишат че е бил страхливец, защото не е хвърлил хора на изтребление! Май че не е страхливец, а много умен човек!А впоследствие е постигнал икономически колкото всички заедно, и естествено е убит!

Теб те е освободил специално Рони Алцхаймера, през последната година от своя мандат, когато не е знаел дали е жив.

Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; а в днешно време е пълно с Кириак-ци

dsco@

..... нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде ДАР! ..... Като дар оценява Свободата съвременника на събитията, Патриарха на българската литература, някой си Иван. Същия този, който описва процъфтяването на българските села под турско присъствие в романа "Под турско присъствие"

Защо Италия и Франция не смятат САЩ за освободител от нацистка Германия, макар че жертвите им са 0,5 млн. Защо нямат паметници, партии на американофили, не възлюбват и не се възхищават на американската култура? Защото са народи!

Шило

Италия била ли е под немско владичество? Или просто е трябвало да бъде бутнат италианеца Мусолини? И съвсем не е така, както казваш. Има и паметници, а и всяка година се отбелязва десанта в Нормандия.

не се кланят на американците, не говорят че не могат да дишат без тях...Както ние правехме за СССР.

Щото, пиленце, те нямат достатъчно въздух да си построят паметници на освободителите, които са ги стиснали за шията и понякога им дават да си поемат въздух. Какво направи САЩ с френските инвестиции в Ирак по време на войните там?

не могат да дишат, направо са Казахстан и Узбекистан!

Коментари - Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея

Днес на Шипка и в Габрово с национални тържества под патронажа на президента Плевнелиев се отбелязват 138 г. от епичните августовски боеве при Орлово гнездо.

Обратно в новината

Коментари - Тържества по повод 138- годишнината от Шипченската епопея | Днес.dir.bg

Коментари

"изкърти мивката" ако те беше пратил към БСЭ, но ти едва ли и нея си виждал! Храм- паметникът "Рождество Христово" е построен по проект на архитекта А. Й. Томишко в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война. Храмът паметник е построен с дарения на руската общественост, върху земя, дарена от жителите на село Шипка, и е в стила на руската църковна архитектура от XVIII в. Той е забележителен с няколкото позлатени купола и многоцветната украса на фасадата. Има вградени 34 мраморни плочи с имената на падналите във войната, както и 17 мраморни саркофага с костите на загиналите. Ясно е, че руснаците, правили храма "няма да си оставят магарето в калта"! За историята има много други някои и по-достоверни) факти освен мраморните плочи.

Хем няма робство, хем има освобождение! Пич, ти тотално се обърка и с освобождението и с опорните точки! Я иди пак си свери опорните точки с кукловодите!

По въпроса за духовното робство - има много хора, които са духовни роби на определени страни, които считат за велики. Каквото и да направят тези страни, винаги е правилно и заслужава възхищение. Да припомня все пак и на вярващи, и на невярващи, че една от десетте божии заповеди е "Не си прави кумир...". Следователно безкритичното отношение към дадена страна, дори да има претенциите за велика демокрация, е вид нарушение на тази божа заповед, също както е и култа към личността.

русофилите и особено путинофилите в този сайт! Другите не съм забелязал да боготворят страни и личности освен да отстояват демократичните принципи и да отбелязват огромните разлики в жизнения стандарт в полза на демокрацията и свободния пазар.

Основната причина тази война да се окаже освободителна е пресният спомен от кланетата през Априлското въстание и загубата на Левски и Ботев, това са били икони, за тогавашните българи, за сегашните също. Българите от Молдова, Влашко, Бесарабия, Азовско, и по нагоре по р. Волга са се записвали масово, едните в Руската армия другите в Опълчението. Знамето на опълченците е дар от г. Самара на Волга връчено с тържествена церемония в г. Плоещ.

Ако Левски е бил икона за народът ни,то защо паметникът му е изграден 17 години след освобождението и то с руски пари?

и с общински пари - от София и цялата страна и с пари на Алабин. Тържество на цинизма е, че идеята за паметника е предложена от граф Игнатиев... Георги Георгиев: "Не бива да подминаваме и двуличната роля на Граф Игнатиев и злокобното му присъствие в последвалите събития, довели и до провала на Цариградската конференция на 18 януари 1877 г., на която Великите сили се споразумяват за територия на новата Българска държава много близка до територията на Българската екзархия. Крайно време е документите и кореспонденцията на Граф Игнатиев с османските власти, с които се снабдява българското военно разузнаване и чиито факсимилета се съхраняват и до днес в Министерство на отбраната да видят бял свят, за да знаят всички българи как Граф Игнатиев изисква от османските власти не обикновен съд да съди Васил Левски, а специална комисия, в която двамата българи са определени от него за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен. Очевидно и логично е, че за целите на руската дипломация не е изгодна политиката на ръководителя на българското национално-освободително движение и разбиранията му за "чиста и свята република" и, че "който ни освободи, той ще да ни и пороби".

Веднага след Априлското въстание Русия се задейства и за да подготви експанзията си сключва с Австро -Унгария секретното Райхщадско споразумение на 8 юли 1876 г. В него двете империи си разделят сферите на влияние на Балканския полуостров, Русия се задължава да не пречи на Австро-Унгария при анексирането на Босна и Херцеговина, а от своя страна Австро-Унгария се задължава да не пречи на Русия при нахлуване на Балканския полуостров. Двете империи се задължават да не допуснат образуване на "голяма и сплотена" държава, а Русия си запазва правото да си върне Бесарабия, като впоследствие компенсира Румъния с изцяло населената с българи Северна Добруджа, която е част от територията на Българската екзархия. По време на Цариградската конференция двете империи финализират секретното си споразумение с Будапещенската конвенция от 15 януари 1877 г. Междувременно в Цариград Великите сили започват конференция, която да реши "източния въпрос" и да уточни границите на новата Българска държава. Цариградската конференция се провежда декември 1876г. януари 1877г. Окончателният вариант за територията на България е по предложение на британския представител и включва почти всички територии населени с българи и е много близка до границите на Българската екзархия(намерете картата!) В същия момент Русия води паралелно тайни преговори с Австро-Унгария и подписва на 15 януари Будапещенската конвенция, с която окончателно обрича българските земи на разкъсване и залага основите на Берлинския договор.

очаквах дир-а да даде подробна информация кой от властта е бил на върха, такова нещо обаче не прочетох и си го обяснявам със следния факт,че на Шипка и преди 138г. и сега има място за истински българи-родолюбци, патриоти и герой,затова от днешните никой не си е направил труда да изкачи 800-те стъпала и да се поклони пред костите на героите, хвала на героите и срам за управляващите...

НА ШИПКА НЕ ДОЙДЕИ ИЗМИСЛЕНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ -ЗА НЕГО Е СИГОРНО ЧЕ НЕ Е БЪЛГАРИН

Дурачок! Почему так болтаеш?

За теб е сигОрно, че не си Българин...

Сред официалните гости на церемонията не бяха българските политици от НС и Министерски съвет. Следователно, те не са българи. Защото без Шика, нямаше да има отново България на картата, след 1878 г. МИСЛЕТЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ ЗА ТЕЗИ,КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ БЪЛГАРИЯ!

Войната беше спечелена от опълчението на Шипка....а опълчението не е било съставено от местни българи , а от бесарабски такива(89%) И без да ми правите сложни газово-исторически връзки с онази Росия и сегашната кочина на пусин..

малкия, вашето поколение е известно с това, че 40 % сте функционално неграмотни, демек можете да прочетете един текст, но не можете да разберете смисъла му.

Всъщност, уж всички знаят толкова много за Самарското знаме, а пък малцина са онези, които могат да отговорят на въпроса: Защо в руския град Самара е ушито и избродирано бойно знаме, което да вдъхновява борбите на българският народ срещу чуждото иго? :roll: Истината доскоро се премълчаваше от всички, но днес за нея се говори все по-често. И все по-често някой се осмелява да каже, че в днешна Самара, както и в повечето селища, разположени в огромен отрязък от съвременна Русия, и до сега има много жители, които се определят като българи! Защото всички те, както и техните деца и внуци, са всъщност потомци на древните ни събратя от Волжка България.

Енциклопедия Британика!Изкърти мивката! Прочети списъците на храм паметника Шипка! И не самчо там!Местата на които се намират частите в мирно време не обозначават етническият им състав! Верно си уникално неграмотен, за сметка на това убеден в обратното! В 9-та плевенска - не са служили родените в гр. Плевен!

В мемоарите на пътешественика Питър Хенри Брюс от 1722 г. пише: " пристигнахме в Самара. Градът принадлежи на царството Болгар. Животът и нравите на българите в Самара са много сходни с онези на живещите в Казан българи." Близо 3 столетия по-късно потомците на древните волжски българи даряват бойно знаме на своите братя по кръв. От едната му страна поставят лика на чудотворната Казанска Богородица, а от другата - образите на светите братя Кирил и Методий."Кметът на град Самара Кожевников лично връчва светинята на българските опълченци в Плоещ, Румъния

Глупости на търкалета! Я ги питай там какви са? То бива глупости, бива ама ... Потомците на някогашните българи те нямат за брат , езика им няма общо с нашия и религията им е мюсюлманска!Отиди в Кабардино-Болгария и виж!

Ти няма да се оправиш - продажно некадърно човече пишещо по цял ден простотии по форумите! Плюскащ парите от данъците на народа за да го плюе!Гнус!

Това откъде го разбра? Да си чел списъците с убитите? Абе откъде Ви намират толкоз прости, злобни и ебементарни?

това скромно представяне на РФ? Защо не е имало представители на посолството? Лека-полека ще намаляват патетиките за "великото освобождение"? Или ги е страх от въпроса защо в Русия не е построено поне едно мъъъничко паметниче на нашите опълченци, които на Шипка са спасили честта на руската армия! Ако не са били удържали - руснаците са щели да претърпят разгром. А може би ги е страх от въпроси относно късно разсекретените архивни документи, от коита е видно, че всички основни клаузи на Берлинския договор Русия е договорила с Австро-Унгария още преди войната и Сан-Стефанския договор е само пропаганден фойерверк в чест на рождения ден на руския император?

Горките българи, не знаели, че всъщност били освободени от Рони Алцхаймера и взели, че си сложили 3 март за национален празник.

нищо общо, нямат условията за живот! Живей като говедо, но се радвай на себеподобните си ,,освободители"! Нищо че най-бедната провинция в Турция е по-богата от Софийска област! А Запада са развратни гадове, простотияяя...

,,освободители" дал Господ! Всеки наблизо се натиска да ти ,,помогне".

сме като вола бе, дето е писал Иречек-,, ти го пускаш, той се върти,върти и се връща, да си навре главата в хамута." Робство и комунизъм и да не е имало, ние сме волове, изостанал народ, самостоятелно неспособен.

догодина чалга концерт не на морето а на шипка. и там да се съберат 10 000

Как трябва да се целува г.за на руснаци, да се засвидетелства покорство, защото без тях не можеш да дишаш? Напишете какво точно е унижение? БКП

те не смятат така!

Много трол се опитва да изопачи Българската история.Профила на тези писачи е следния-плаща им се да тролят от фондациите на сорос с цел насаждане на национален нихилизъм сред българите.От турски и цигански етнос.Незавършено средно образование.

национален нихилизъм от векове насаждат рубладжиите. Те повече от век проповядват, че българите са неспособни да живеят без "закрилата" на Русия. И в действителност винаги са "работили" са превръщането на България в руска губерния, а българите в крепостни или някаква разновидност на крепостничеството. Рубладжиите, както и да се наричат (русофили, мурзилки, хибридни воини), не се интересуват от истинската българска история (с факти и документи), а популяризират фалшифицираната в Кремъл и Лубянка такава. Което си е нормално за един слугинаж. Абсолютна перверзия е такива да наричат себе си патриоти!

Само моля поне днес да не се споменава мръсното име на фашистът путин.

Някой да посочи пример на съременна държава/освен БГ/, която казва...,, Тази държава ни освободи от еди- си какво робство!" Не се сещам!

Робство може да се говори литературно, емоционално и др. Робовладелския строй не съществува от 2 век сл. н.е. Османската система е военно-феодална, а не робовладелска! Няма икономически роби, има духовни, но то такива има и сега!

Ако се осведомиш по подробно ще си по обективен!Всекитурчин е можел да се разправи с всеки българин без всякакви последствия за себе си!Това емоционално робство ли е ?

"Реформите на султан Махмуд II (1809-1839), на Хатишерифа от 1939 г., и на Хатифумаюна от 1856 г., донасят в голяма степен, сигурност, ред и законност, пълна свобода на излизане зад граница, вътрешно свободно движение и заселване, свобода за образование вътре и извън страната, свобода за стопанска дейност, ниски данъци, почти пазарна икономика, възможност за ограничена политическа дейност, верска свобода, икономически растеж, и не малко благоденствие. Всички тези неща липсват в Русия. В тека на неколко десетолетия тукашното население живее много по-добре от населението на Русия. При такива условия се води през 1820-1870 г. борба за независима от гърците (фанариотите) църква. Русия пречи на църковното и националното ни възраждане, защото нейния път за Проливите трябва да бъде чист. Неможейки да попречи на създаването на независима църква, Русия успява да го забави с десет години."...

Егати промиването на мозъците и късата памет на българите. Ако прочете човек информацията тук и ако е под 35-40г. няма нищо да разбере-кой,какво,от кого,срещу кого и въобще защо 3 март е нац.ден на Б-я!Ще помисли че опълченците са американци- не пише дали американският посланик е присъствал.

МакГахан и Скайлер са направили много за позицията на Великобритания и САЩ, а за връщането на Варненска област в Княжество България заслугата е изцяло на Бисмарк! Тук има и дипломация!

Най много са направили тези дето са пролели кръвта си!Най ценното са дали - кръв и живот!!Поклон пред тези мъже, истински синове на Родината ни опълченците!Поклон пред братушките!

по това време уса въобще не са имали отношение към политиката на Балканите,били са заети да доограбят наследството на Испания и др- Филипините,Карибите,от мексико и т.н. Индивидуалните американци и журналисти са друга категория и нямат общо с амер.политика-поне по това време. А британците- този Скайлер няма начин да не е бил агент на Брит.служби- 99% са били и са такива,благодарение на Гладстоун и някои социалисти е благосклонен към съчувствие към Б-я,за жалост по време на Берлин конгрлес вече е на власт евреина Дизраели и торите.Кривиш си душата - прочети нещо за английската политика на Ориента-а по това време сме били в термина Близък Изток,за някои все още сме. Ако разчитахме на британците все още щяхме да сме вилает на Турция,нещо като Изт.Румелия.

Честит юбилей ! До като русофили се карат със русофобите и др . Тези дни директора на БНР официално разреши 24-часови програми във почти полвината страна на на турски език. Дали се досещате ,каква е целта и кой управлява България ? Аферим , това е подаръка за юбилея !

Какво ни е донесла тази свобода? За какво са умрели тези хора? За нищо! БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ, ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДОСГА Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕВРОПА ПО УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ! ВИНАГИ!Айде някой да каже кога не сме били така! 150 години!

Шило

Свободата е най-голямото богатство. Но и то се губи тогава, като не знаеш как да го ползваш. Ако трябва да съжаляваме за нещо, то е, че не сме се възползвали от възможностите, които сме имали.

безспорно!

Днес може да напуснеш границата на България и да не стрелят по теб, това истинска свобода. Не е необходимо ДС да докладва на КГБ и от Москва да одобрят твоето напускане, искайки да посетиш 'загниващия капитализъм' на Запад.

България имаше историческото задължение да промени културноисторическото- мислене в Македония. При положение,че много хора това не само щяха да го чакат там , а и да го провеждат!По хуманитарен начин, а отново нищо не се направи! За какво са тия тържества?

Нека тия мекерета си стоят там. За какво са ти? Те никога не са участвали в нашите освободителни движения, не са ги и чували! Още веднъж: за какво са ти хора, които те мразят и използват?

Илинденското въстание, Крушевската република, Обединнието при цар Борис! Гоце и Даме!Впоследствие е трагедията на югославянизирането и им с бой и лагери и 250 хил. емигранти за които мълчим и македонизирането им от България при комунизма! И да знаеш че в момента хората обичат България!Глупости дрънкат само националисти!Райони като Битоля и Щип са с изцяло българско самосъзнание!Ти просто не знаеш!

Тази война е била поредната от многото руско-турски войни,които се водят най-малксо за освобождението на някой народ.Войната си има своите икономически причини - господството над Проливите. А Русия постъпва много долно срещу българите. Не само,че е против Априлското въстание / ЕДНА РЪЖДИВА ПУШКА НЕ Е ДАЛА/,но изполва цинично страданието на българите като повод за война. Защо не се сети 10 години по-рано т.н.Цар Освободител да ни освобождава?Дремело му е на него за българите.Като пиша това подчертавам,че еднакво мразя и руснаци и турци.Тези две азиатски империи винаги са ни носили зло.Т.н."освобождение" е смяна на едната империя с другата. Сега тъпи атакисти разбрахте ли защо и турци и руснаци мразят Левски?

Малкия, а паметник на Цар Освободител срещу н. събрание защо има ? кой го е сложил там ? А 3 март що се празнува ?

Бай Ставри

Император Александр II Холщайн-Готорп-Романов 1885-1861 известен като ОСВОБОДИТЕЛ защото през 1861 год ОСВОБОЖДАВА крепостните селяни и отменя крепостничеството в Русия. Само в България известен като Освободител, което се свързва с Освободителната за нас Руско-Турска Война 1877-78 год

Невежо нищожество, чии Уй те излъга, че руския цар е Освободител, защото е освободил българите?

Шило

Димич, история учил ли си, или си бил в закусвалнята?

Шило

Ще те насоча- след кървавото потушаване на Априлското въстание, следват различни събития, които са довели до Цариградската конференция. Там султанът малко майтап си е направил с Великите сили, които са дали карт бланш на Руската империя да действа. Тя е действала, ама за да няма силна проруска държава на Балканите, следва Берлинският договор. Можеш ли да ми обясниш, защо там са участвали и други държани, освен воювалите? Каква работа има Англия да речем? Все пак на нейна територия война не се води. Интереси, това е. Не са искали да губят Османската империя, и както вече писах- да има силна проруска държава на Бълканите.

когато си слаб по история да се правиш на ментор в тази сериозна дисциплина! Твърде агитационно и пропагандистки звучиш.

България и Русия сега са уродливи държави, Русия са и с имперски амбиции!Не обичат и не помагат на никого, управлявани са от корпорации свързани със самодържец! Няма дух, вяра и нищо...тъпа пропаганда!Ама си има и тъпи хора за нея!Маркетинг и бой!

Пиши за себе си! Това , че ти си безродно и бездушно същество, нямащо вяра , не означава че всички нямаме!А корпорации има навсякъде глупако!Родината няма нищо общо с тях!

Какво точно е Родината? Имперска политика ли, правителство ли, църква ли, роднините на пейката ли, метафора или лични неща? Поясни какво разбираш под Родина?Ще умреш ли за някаква неопределена дефиниция? Не, разбира се!

Шило

Ей, не успяхте да се отърсите от глупостите и при и събитие, което трябва да ни обединява...

Ами хайде да се обединим около България. Около Българските герои, загинали за нашият идеал. Около Българското бъдеще! Българският Президент, Българското Правителство, Парламент, Армия, Нашата държава!

Шило

Става, Бегеец, съгласен, но за отстояване на българските интереси, без някои други да ни бъдат натрапвани като наши. Ок?

Малко съм необразован, но Кирил и Методий руснаци, ли са? За Христофор Колумб съм сигурен!

В тази поредна руско-турска война 1877-78 год са загинали 11,905 руски, украински, финландски, румънски и сръбски войници и офицери. И над 200,000 българи - опълченци, помагачи, Стара Загора и тн и тн Поклон на нашите герои!

Петниш паметта на всички с дъха си.

Бай Ставри

Руски трол и путенска отрепка Никой не ни е освобождавал. Нито ние сме били роби и сме ходили с железни нашийници и жигосани чела като крави, нито руснаците са решили да ни освобождават, а ние сме си били добре в нашето робство. Освободили са ни нашите предци, МОИТЕ предци, и този процес започва с Левски, минава през трагичното въстания 1876-а, Руско-Турската война 1877-78, през войната със Сърбия, насъскана срещу нас от Русия и приключва със Съединението на България Против волята на Русия. Слава на България!!!!

не е необходимо да се подиграваш с пропагандната история на Русия, тя си е достатъчно смешна!

Ако грешка в жертвите 10 пъти няма значение за историята, защо не се каже, че американските жертви за Франция са 4,5 млн. а не 450 хиляди? Нали за свободата, броят няма значение?

Сражението на Шипка е ключово за войната. Участват 15 български опълченски дружини, зле въоръжени, но с висок боен дух и Орловският руски полк. Всеки 3-ти българин полага кости в битката. Поклон на предците. Вечна слава!

Шило

Айде, да те похваля, защото наистина го заслужаваш! Браво за този пост!

Сайт на тролове и тъпаци!

Нищо не разбрах от тази статия !! От кого сме се освобождавали ???? Някакви боеве са се водили там на Шипка !? участвали били финландци ,беларуси ,украинци ...аз мислех ,че те тогава са се намирали в Руската империя заедно с поляците ,които са ги пропуснали в тази статиика ....

Не бе, лично Путен е водил донбаските отпускари, за да ни освободят от турско робство

Шило

Бегеец, тъкмо щях да те поздравя за един хубав пост, и пак оплеска всичко...

Жалки ми троле , я кажи кой ще ви освободи от Соросоидно робство ?

Волен , разбира се!

Васил Левски до Каравелов: "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливия казашки ботуш у Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките". Знаел е човека какво ни чака, но русофилистията не иска да приеме една истина прозряна от най светия човек на България.

Я напиши по-точно източника си, да го проверя. Да не би да лъжеш, както почти всички тук?

- Големи коментари, голямо нещо, да се чуди човек на повечето от писанията . . . Никога не сме били единни по някой празнувания или въпроси засягащи битовизма ни. . . Винаги има хора вечно недоволни и мрънкащи, винаги има и такива дето дават акъл на другите - а всъщност тези хора не са постигнали нищо в своя живот.

Вазов как ли се върти в гроба, ако можеше да прочете дивотиите на тукашните соростутки.

Вазов е писал стихотворение срещу Русия като са влезли в Добруджа 1916 ? Голям русофил

Малкия, самия термин Шипченска епопея от кого е ? а/ дедо Макейн б/ Рони Алцхаймера в/ Иван Вазов

Шило

А бе сериозно ли да мисля, че има хора, които съжаляват за това, че не сме под османско владичество? Че отричат жертвите?

"О, руси, о, братя славянски защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили , неканени гости". Подчертавам за невежата русофилистия, че тези стихове са писани от Вазов, след възхвалените му оди към Русия. Човека е разбрал имперската коварност на Русия, макар и доста късно.

Той и Плевела така подчертаваше и гавреше паметта на загиналите за България. Питай го сега какво му е?

Това което е на "Плевела", да ти се връща в троен размер!

Аре бегай да слагаш цветя на паметника на загиналите американски пилоти в двора на Козяк 16, бе нещастник.

Абе чета и се чудя, толкова много хора загинаха за да ви махнат потурите, а вие сега самички си ги слагате .... Добре че навремето като младеж като ми дадоха да избирам, избрах руското гражданство.

Дякон Левски е знаел, че който ни освободи, той ще ни зароби. Русофилистията е роден роб и не му прави впечатление дали ще е под турско иго или под руски миризлив ботуш!

Шило

Мдааа, и думите, които се приписват на Дякона, са изказани точно във връзка с Русия. Нали? А дали българинът е бил в състояние да се освободи сам- справка Априлското въстание. Въстанали 6-7 села, много от "апостолите", вкл. и Ст. Стамболов се скрили...Айде да не отваряме тази тема.

Априлското въстание е емоционално, но лошо организирана подготовка! То е обречено, хората нямат организация с изключение на няколко села, води до кървави произволи! Какво да прави Стамболов? Няма възможности, а и не иска намеса на чужда държава, той е българин? Въобще най-големия български политик е неоспоримо- Стамболов! Пишат че е бил страхливец, защото не е хвърлил хора на изтребление! Май че не е страхливец, а много умен човек!А впоследствие е постигнал икономически колкото всички заедно, и естествено е убит!

Теб те е освободил специално Рони Алцхаймера, през последната година от своя мандат, когато не е знаел дали е жив.

Нека носим йоще срама по челото, синила от бича, следи от теглото; нека спомен люти от дни на позор да висне кат облак в наший кръгозор; нека ни отрича исторйята, века, нека е трагично името ни; а в днешно време е пълно с Кириак-ци

dsco@

..... нека да ни сочат с присмехи обидни счупенте окови и дирите стидни по врата ни още от хомота стар; нека таз свобода да ни бъде ДАР! ..... Като дар оценява Свободата съвременника на събитията, Патриарха на българската литература, някой си Иван. Същия този, който описва процъфтяването на българските села под турско присъствие в романа "Под турско присъствие"

Защо Италия и Франция не смятат САЩ за освободител от нацистка Германия, макар че жертвите им са 0,5 млн. Защо нямат паметници, партии на американофили, не възлюбват и не се възхищават на американската култура? Защото са народи!

Шило

Италия била ли е под немско владичество? Или просто е трябвало да бъде бутнат италианеца Мусолини? И съвсем не е така, както казваш. Има и паметници, а и всяка година се отбелязва десанта в Нормандия.

не се кланят на американците, не говорят че не могат да дишат без тях...Както ние правехме за СССР.

Щото, пиленце, те нямат достатъчно въздух да си построят паметници на освободителите, които са ги стиснали за шията и понякога им дават да си поемат въздух. Какво направи САЩ с френските инвестиции в Ирак по време на войните там?

не могат да дишат, направо са Казахстан и Узбекистан!