Днес ще имаме мини заседание на Министерския съвет, състоящо се от министерствата, които имат отношение към провеждането на изборите, за да излезем със съответни предложения към Централната избирателна комисия (ЦИК) за подобряването на качеството на изборния процес и предотвратяване на неговото опорочаване. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на редовното заседание на правителството.

Главчев подчерта, че основната задача на служебния кабинет е провеждането на свободни, честни и прозрачни избори. Министерският съвет ще изпълняваме до запетая това, което е записано в Изборния кодекс и което ни е вменено от него, увери служебният премиер.

Служебният премиер уточни, че предложенията са направени от експерти и са с цел подобряване на качеството на изборния процес и за да не бъде опорочен той. 

Главчев коментира, че трябва да се предприемат ускорени действия, за да може тази година да се случи дигитализацията на профилактичната здравна карта за деца и ученици. 

Той посочи, че темата е актуална преди началото на новата учебна година, а дигитализацията на този документ ще премахне големия хартиен документооборот между учители, родители и педиатри.

"Смятам, че трябва да обърна сериозно внимание на три министерства - Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на електронното управление, за да може да се дигитализира т.нар. профилактична здравна карта, каза Главчев.

Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище, каза още служебният премиер по темата.

Служебният премиер коментира и паркингите по границите, в които бе разпоредена проверка от ДАНС и НАП. 

"Актуална тема е проблемът с буферните паркинги по границите, като в тази връзка сформирах работна група, която да даде предложение как да бъде запазен максимално държавният интерес в този казус", каза Главчев. 

"Така ще действаме не само в този казус. Според нас държавният интерес означава интересът на българските граждани. Това означава да могат спокойно да преминават през границите на България, при нормални условия. Става въпрос не само за българските граждани, а и за европейските, тъй като сме част от Европейския съюз, а става въпрос и за граждани от трети страни. Трябва да осигурим възможност да преминават по нормален начин, какъвто има в повечето европейски държави", каза министър-председателят.

На 9 септември от правителствената информационна служба съобщиха, че правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите.

Димитър Главчев припомни, че друга работна група вече търси решение на проблема с безводието. "Там мерките са два типа - краткосрочни и дългосрочни", уточни премиерът.

"Въпросът е ние в момента какви бързи мерки да дадем, за да усетят гражданите някакво подобрение", каза още Главчев. 

Служебният премиер потвърди, че стоят зад кандидатурата на Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от България в отговор на писмо на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. 

Предложихме две кандидатури за евокомисар от България - на Екатерина Захариева и Юлиян Попов, припомни премиерът. В отговор на нашите предложения в края на миналата седмица получихме писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която каза, че нейният избор е Екатерина Захариева, посочи Главчев.

Захариева беше номинирана от ГЕРБ-СДС, а Юлиян Попов - от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Срещайки се с всички номинирани от парламентарните групи кандидати, установих, че те са на изключително високо ниво. В тази връзка благодаря на парламентарните групи за сериозното отношение по този казус. Решението ни беше трудно", каза на 30 август служебният премиер Димитър Главчев по време на среща в Министерския съвет на представители на служебния кабинет с областни и заместник областни управители от цялата страна, на която представи номинациите за еврокомисар от България.