Йордан Тодоров завършва висшето си образование в Икономически университет - Варна. Придобива бакалавърска степен, специалност "Финанси" и магистърска такава, специалност "Публични финанси". Целият му професионален път минава в енергийния сектор.

Йордан Тодоров е народен представител от "Възраждане" в 49 и 50 Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика. Кандидат за народен представител в 51 парламент от 24 МИР - София.

"Ние от "Възраждане" ще продължим да работим против извеждането на българските домакинства на т. нар. свободен пазар на електрическа енергия от 1 януари 2026 година. Това ще увеличи сметките им за ток между 2 и 3 пъти. В зимните месеци, при студена зима в комбинация с по - високото потребление за тези, които се отопляват на ток, увеличението може да достигне до 10 пъти по-високи сметки от тези, които плащат в момента по регулирани цени. Това е ограбване на спестяванията на хората, този път през сметките за ток, обрича ни на трайна бедност", каза Йордан Тодоров в телевизионно интервю. 

Според него, не е нормално най-уязвимите и енергийно бедни потребители в целия Европейски съюз да понасят пълната тежест на цените на свободния пазар и да бъдат изложени на всички пазарни турболенции и рискове.

"Каква е логиката да се изпращат домакинствата там, откъдето спасяваме бизнеса от фалит 3 пъти за последните 2 години чрез компенсации? Редно е да си отговорим: кой иска това и кой ще спечели? Част от тези пари ще влязат в джоба на частните производители, които настроиха фотоволтаични централи и осъзнаха, че инвестицията им е нерентабилна. Друга част ще влязат в държавата през държавните производители, за да запълнят бюджетните дефицити.", заяви Йордан Тодоров. 

Той определи и приоритетите в енергийния отрасъл на "Възраждане". 

"Ще се противопоставим срещу този грабеж с всички сили и в новия парламент. Ще продължим да работим и по другите ни приоритети в енергийния отрасъл като: развитие на ядрената ни енергетика и довършване на АЕЦ "Белене"; запазване на минно-енергийния комплекс "Марица-изток", както и борбата ни България да не бъде превърната в бунище за ядрени отпадъци.

Но за да постигнем успех, ни е необходимо по-широко представителство в Народното събрание. Необходима ни е помощта на хората, които да застанат зад нас, като излязат и гласуват с номер 12. Ние от "Възраждане" ще направим всичко останало", заяви още Йордан Тодоров, който е кандидат за народен представител от Възраждане за София.

 

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!