Нови скандали се разиграха в Народното събрание през цялата вечер от последния ден на съществуването на 50-ия парламент. Депутатите от "Има такъв народ" и "Възраждане" застанаха пред трибуната и препречиха пътя до нея, изтръгваха се кабели за микрофони, законопроекти се четяха на глас от място... В крайна сметка, след трикратен неуспешен опит да събере кворум, парламентът беше разпуснат малко преди полунощ. Минути по-късно стартира официалната предизборна кампания.

В последните часове на 50-ото НС трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Това обаче не се случи заради "окупацията" от страна на ИТН и "Възраждане"

Преди това Павела Митова взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

В 21:00 часа парламентът продължи заседанието след като поредна проверка показа наличие на кворум.

Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система.

"Проба, проба. Деляне, готов ли си", попита Жечо Станков от ГЕРБ, след като от групата успяха да вържат микрофон.

Делян Пеевски също излезе на трибуната и прегърна Тошко Йорданов през рамото, опита да му каже нещо, но заради изключените микрофони не е ясно какво.

Снимка: БТА

Депутати от ИТН започнаха да излъчват на живо случващото се в телевизията на Слави Трифонов. Няколко народни представители пък стриймваха скандала в социалните мрежи.

Малко след 22 часа зам.-председателят на НС Росица Кирова обяви 10 минути почивка и председателски съвет, но от "Възраждане" продължиха да говорят по микрофон на телевизията на Слави Трифонов.

Снимка: БТА

От ИТН бяха категорични, че няма да участват в съвета.

След свикания председателски съвет Росица Кирова направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше, добавя БТА.

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.

След последния парламентарен звънец на 50-ия парламент осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светеха с фенерчета от телефоните си и пееха националния химн на Република България.

Снимка: БТА

Народните избраници от "Възраждане" и "Има такъв народ" заявиха, че остават в пленарна зала, при изключено осветление до полунощ, когато според правилата на Изборния кодекс не може да се провежда пленарно заседание. 

Балабанов посочи, че квесторите заключват вратите, за да не могат да се върнат обратно в пленара зала, а осветлението вътре е изключено.

"В момента, в който замириса на пари, на крадене на пари, през Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), нещо, което работещите в Маришкия басейн не подкрепят, и бяха цял ден в залата, за да изразят своето нежелание това да се случи, в момента, в който замириса на пари ПП-ДБ, ДПС на Делян Пеевски и ГЕРБ се събраха тутакси", заяви Тошко Йорданов.

"Оставаме до 00:00 часа, за да спазим максимално закона. Дори да направят извънредно заседание няма да им свърши работа, защото на 30-и септември изтича срокът, за да могат да усвоят парите по ПВУ, посочи Балабанов.

"Терминологията да загубим парите не е точна, терминологията е няма да им позволим да откраднат два милиарда, заяви Йорданов. Това са пари, които да бъдат откраднати, културният термин е усвояване, но това не са пари за развитие на икономиката", добави Йорданов. 

Снимка: БТА

"Днес предприехме всички възможни мерки да спрем два проекта на решение, които смятаме за изключително вредни за комплекса "Марица Изток", за въглищната енергетика в България и въобще за енергетиката в държавата ни като цяло. Това заяви Искра Михайлова от "Възраждане" пред журналисти в кулоарите на парламента, след като заседанието беше прекратено.

"С единия проект на решение изпълнителната власт се опитваше да каже, че Народното събрание трябва да отмени три свои решения, взети с консенсус", посочи Искра Михайлова. "С миньорите е коментирана само една част от проекта за решения и хората бяха останали с изключително грешно впечатление за какво става въпрос, а във въпросното решение, което трябваше да се приеме, се възвръщаха всички стари условия по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още тя. Михайлова припомни, че Народното събрание реши, че планът трябва да се предоговори - процентите електроенергия от въглища да бъдат различни и да не се изключват Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и "Булгатрансгаз" от списъците, а тези неща според министерството трябвало да отпаднат, предаде репортер на БТА. "А помощта от 250 млн. лева годишно за мините трябваше НС да си го оттегли, заради клаузата, която сложихме, че тези пари трябва да останат в мините", добави тя.

"Миньорите бяха заблудени, след като разбраха истината, видяхте, че целия ден имаше хора от комплекса, които останаха, и ръкопляскаха накрая, когато успяхме да провалим заседанието", коментира Искра Михайлова.

Тя обяви, че "Възраждане" ще останат в пленарната зала въпреки края на заседанието. "В момента оставаме, защото в комисиите на НС народните представители имат чатове във Вайбър и ние погрешка получихме в две от тези комисии от представители на ГЕРБ: "Колеги, в 23:45 всички в зала", посочи тя. Михайлова коментира, че не смятат, че вече ще подновят заседанието, но планът им е бил такъв. "Не можем да сме сигурни, затова все пак ще останем до 00:00 часа", заяви тя.

"50-ото Народно събрание няма да остане в историята с много свършена работа, но пък откъм евтини шоу и циркови изпълнения няма празно. 

21:20ч. ИТН и Възраждане - партиите с най-ниска култура на поведение и език, с най-безобразни законодателни инициативи, чиято основна цел като че ли е да отблъскват нормалните хора от политиката,

... в нарушение на правилника и всякакви правила за поведение ... спират работата на Народното събрание.

Тошковци ... Копейковци ... цветът на нацията ?!

‼️Изтръгват микрофони, късат кабели, изкорубват аудио системата на Народното събрание. ‼️

Предстои ни приемане на картата за климатична неутралност, от която зависят всички средства по RePower EU (500 млн лв), която е и едно от условията за 10те млрд по ПВУ.

След това имаме и точката за ветото за Закона за адвокатурата, от която зависи осигуряването на справедливост и защита на интересите на всички страни в съдебния процес и на адвокатурата.

Това не е нормално поведение на народни представители.

Просто не е нормално.

Не е.

П.С. Пътят към промяната за една модерна България минава през ето такива ретроградни сцени...

П.С. А като се замисля какво ни чака в 51-вото... Барековци, Евгени Минчевци... и какво ли още не", написа междувременно във Фейсбук Лена Бориславова от ПП-ДБ.