Все още няма категорична позиция на Австрия за пълноправното приемане на страната ни в Шенген, съобщи БНТ. Илков участва в Люксембург в заседанието на министрите от вътрешните работи на страните от ЕС, на което се обсъжда и темата за приемането на двете страни в зоната за свободно движение.

Австрия е единствената държава в ЕС, която все още блокира приемането на двете държави и в сухопътния Шенген. Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, чиято страна налага вето и на България, и на Румъния, даде надежда, но не и категоричен отговор, съобщи БНР.

"На правилния път сме, но не сме на края на пътя. Казах, че е постигнат напредък в борбата с нелегалната миграция. На австрийско-унгарската граница напливът е намалял от 13 000 на 800 през септември тази година. Това показва, че мерките работят - намесата на Фронтекс и допълнителните служители, които бяха изпратени, са довели до сериозно укрепване на защитата на външните граници. Българо-турската граница е много важна", коментира Карнер, цитиран от БНР.

И повтори: "Както казах - на правилния път, мерките показват резултат, но все още предстои сериозна работа".

Българският вътрешен министър Атанас Илков, който участва в заседанието в Люксембург, също потвърди, че австрийска категорична позиция към момента няма. 

"С австрийския ми колега разговаряхме и преди няколко дена по телефона, и днес също разговаряхме, но към настоящия момент нямаме категорична тяхна позиция. Не мога да ви кажа каква ще бъде тя в следващите дни", каза Илков пред журналисти, цитиран от БНТ.

По време на Съвета той е получил много сериозна подкрепа за пълноправното членство в Шенген.

"На днешната среща на Съвета получихме една изключително сериозна подкрепа за пълноправно членство в Шенген. Подкрепа, която е дадена на България и Румъния с оглед на всичко това, което сме постигнали, което отчетохме на днешния Съвет. Така че се надявам съвсем скоро да имаме едно добро решение, което е дълго очаквано от България и Румъния. И то е на базата на всичко онова, което сме постигнали като отговорности и резултати от нашите съвместни дейности по гарантиране висока среща на сигурност в шенгенското пространство", коментира Атанас Илков.

"Като изисквания от нас няма нещо, което да не сме го изпълнили - напротив. Изпълнили сме това, което се иска от нас", повтори вътрешният министър.

По-рано днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че се надява до края на нейния мандат, който изтича в края на ноември, да има окончателно решение за премахването на проверките по сухопътните граници на България и Румъния и те да бъдат приети в Шенген и по суша.

"Двете решения, които се надявам да видя, преди да предам мандата на следващия еврокомисар, е да бъде вдигнат вътрешният контрол за България и Румъния", заяви тя на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС.

"Ние ги приехме в Шенген, видяхме много плавни и добри действия на границите по въздух и затова смятам, че е време да се вдигне контролът и по сухопътните граници. Надявам се това да стане, докато все още съм на поста си", коментира още Йохансон.