Висшият съдебен съвет (ВСС), независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и може да взима решения, каза Росен Желязков от ГЕРБ в Благоевград по повод днешното последно заседание на Пленума на ВСС, в което можеха да се правят номинации за нов главен прокурор, съобщи БТА. 

Единственото предложение бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова, а издигнат за кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов.

След обявяване на номинацията за нов главен прокурор, Кирил Петков каза, че "Продължаваме промяната - Демократична България" започва подписка с искане да бъде сезиран Конституционният съд относно избора на нов главен прокурор, като посочи, че ВСС е с изтекъл мандат. Тази позиция Росен Желязков коментира с думите, че редица регулаторни и контролни органи "от години стоят с непопълнен и неподновен състав на своите членове, с изтекъл мандат". Той допълни, че един от тези органи е Висшият съдебен съвет, а 11 от неговите членове от Прокурорската и от Съдийската колегия чакат своята подмяна, за да започне нов мандат.

За тези случаи Конституционният съд се е произнесъл с нарочно тълкувателно решение от 2022 г., с което е дал предимство на непрекъсваемостта на функционирането на органа пред мандатността, каза още Росен Желязков. По думите му това означава, че лимитирането на дейността на органите с мандат не може да бъде предпоставка за прекратяване или прекъсване на техните ангажименти и задължения.

В този смисъл непрекъсваемостта е гаранция за държавното управление, като органите, до подмяната на техния състав, действат пълноценно и взимат пълноценно своите решения, каза още Желязков. "В този смисъл за нас ВСС, независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и могат да взимат решения", посочи той и допълни, че има тълкувателно решение по този въпрос и трябва да се мисли как да бъде подменен състава на тези органи, "а не как да се парализира тяхната работа".