Има такъв народ, депутатите около Ахмед Доган и независими народни представители подкрепиха ПП-ДБ за питане на Конституционния за правото на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат да избира главен прокурор. 

От ПП-ДБ съобщиха по-рано днес, че възнамеряват да поискат тълкуване от Конституционния съд дали този Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, може да избира някой от така наречените "трима големи" в съдебната власт. Поводът е откриването на процедурата за избор на главен прокурор и единствената номинация на Борислав Сарафов.

За целта са необходими 48 подписа от депутати. 

В позиция на народните представители от ДПС на Доган заявяват, че категорично подкрепят искането на колегите им от ПГ на ПП-ДБ за искане на тълкуване на КС. В прессъобщение на Алианс за права и свободи, разпространено до медиите, се казва, че има нужда Конституционният съд да даде своето тълкуване какви са правомощията на сега действащия ВСС.

"Смятаме, че това произнасяне е изключително важно с оглед конституционосъобразността на действията на Висшия съдебен съвет, който няма обществена подкрепа, във връзка със започналите от него процедури, защото не бива да се допуска каквото и да е съмнение за легитимността на избора на двама от тримата големи в съдебната власт. С оглед на това ще подкрепим искането на колегите ни от ПП-ДБ Конституционния съд да даде задължително тълкуване по темата", се казва в позиция на коалицията около Доган.

От "Има такъв народ" също заявиха, че ще подкрепят искането.

"Доколкото разбрах, ще се събират подписи за питане до Конституционния съд и естествено, че ще подкрепим едно такова искане, защото този избор по този начин може и да е законен, но не сме сигурни, че е морален. Твърде много членове във ВСС са с изтекъл мандат, така, че ще подкрепим това искане", каза председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

В своя позиция от "Възраждане" обясниха, че според тях нито един орган с изтекъл мандат няма право да взима решения свързани с бъдещето на България, съобщи Нова телевизия.

От ГЕРБ - СДС също коментираха темата. По думите на Росен Желязков от ГЕРБ ВСС, независимо от това, че парламентарната квота на членовете му е с изтекъл мандат, е пълноценен и може да взима решения.