Служебният министър на вътрешните работи допусна, че Ахмед Доган може да бъде призован на разпит по свидетелски твърдения пред прокуратурата, че е обсъждал убийството на Делян Пеевски с Джейхан Ибрямов. Илков заяви в отговор на журналистически въпрос, че всеки, "който протича по сигнал", ще бъде призован в полицията. Но не каза дали полицията е започнала разследване по новите доказателства, както твърди държавното обвинение.

"За какво трябва да се плашим от когото и да е?", попита той. "Който протича по сигнал, ще бъде призован, така че всичко онова като твърдения, ще бъде изяснено", добави министърът. Поводът за коментара му бе въпрос по време на пресконференция за повече подробности по изнесените от прокуратурата вчера нови данни от разследването срещу Джейхан Ибрямов.

Според обвинението основният свидетел по операцията с белязаните пари и търговията с влияние, заради които беше задържан депутатът от формацията на Доган, е разказал, че почетният председател е обсъждал с Ибрямов убийство на Делян Пеевски.

Атанас Илков обаче отказа да даде подробности дали ГД "Национална полиция" се е заела с разследването на новите данни, които е представил на прокуратурата Мирослав Тодоров. И се извини, че вчера, когато те са били оповестени, е отсъствал от България, за да участва в Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС.

"Не съм бил в България вчера. Доколкото в движение разбрах от колегите, по досъдебното производство са постъпили нови данни, но аз не мога да ги коментирам, защото са в процеса на разследване", каза той и препрати журналистите към наблюдаващия прокурор. "Нека да се запозная с това, което е постъпило", добави още Атанас Илков.

Вътрешният министър отказа коментар и за акцията на Европейската прокуратура във Варна, която повдигна обвинения на бившия кмет и бившия областен управител на Варна, както и на още двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за измама с европари в размер на 3,4 милиона евро.

"Не мога да коментирам акцията на Европейската прокуратура във Варна. Нямам разрешение от наблюдаващия прокурор", каза Илков.

А на въпрос за аферата с източването на бюджета от няколко от театрите в страната министърът потвърди само вече известното, че се проверяват данни за участие в схемата на лице, което работи в Министерство на културата.

"Проверката за източването на театрите все още е в ход. Има сигнал за лице от министерството на културата, което вероятно е участвало в схемите, но към момента няма как да се коментира", отговори служебният министър на вътрешните работи.

Атанас Илков събра медиите, за да отчете полицейските акции в страната срещу нарушаването на избирателните права на гражданите.

Към момента са задържани 23 души за купуване на гласове, но бройката ще расте, обобщи той.

Образувани близо 50 досъдебни производства, като резултат от акциите срещу търговията с гласове. Постъпили са близо 140 сигнала, извършени са над 100 проверки, като почти една четвърт от тях са прекратени. В 14 от сигналите е имало данни за престъпление. Изготвени са 471 предупредителни протокола. До момента е имало над 100 операции срещу купуването на гласове. Такива акции днес текат успоредно на територията на пет области в страната.