Правителственият самолет "Еърбъс" с български граждани на борда, пожелали евакуация от Ливан, кацна на летище София. 

На българска земя се прибраха 89 наши сънародници, стана ясно от експресния брифинг на служебния премиер Димитър Главчев, който ги посрещна на летището. 

По думите му все още не е сигурно дали ще има втори полет, обсъждат се различни варианти за евакуация, като на първо място е безопасността на хората и най-сигурният начин за прибирането на желаещите българи. 

"Обсъждаме всякакви варианти за евакуация. Не е изключен и втори полет", каза Главчев. В момента се събират хора за евентуален втори полет.

Още снимки вижте ТУК>>

В МВнР са подадени заявки за евакуация за 160 български граждани и техните семейства, стана ясно от коментара на зам.-министъра на външните работи Елена Шекерлетова.

Работата по организиране на прибирането им продължава и в първия възможен момент, от гледна точка на безопасността, ще се насрочи втората част на акцията.

По информация на МВнР около 400 наши сънародници се намират в Ливан, но данните са условни, каза още зам.-министър Шекерлетова и уточни, че до момента не всички са пожелали да се приберат в България.

Снимка: БТА

Държавният самолет излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. С първата група евакуирани от ливанската столица се прибраха предимно майки с деца и възрастни хора.

Към момента сред завръщащите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване.

Снимка: БТА

Въпреки това Министерството на вътрешните работи е в готовност да окаже съдействие с базите си.

Междувременно продължават да бъдат разглеждани и други варианти за евакуация на сънародниците ни от Бейрут, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Според информацията на правителството служители от българското външно министерство придружават първата група български граждани.

Приоритет при евакуацията ще бъде даден на семействата с деца и уязвимите групи, беше решено на свиканата вчера от премиера Димитър Главчев среща в Министерския съвет, с участието на представители на Министерството на външните работи, Министерството на транспорта и съобщенията, секретариата на Съвета по сигурността и службите.

Снимка: БТА

"Залагаме на най-безопасния вариант, защото по-ценно от човешкия живот няма", подчерта премиерът Димитър Главчев на срещата в МС тази сутрин. 

Снимка: БТА

От Министерството на външните работи призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната.

Снимка: БТА

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: [email protected].

Снимка: БТА