В Министерството на електронното управление извършиха процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това бе направено от Централната избирателна комисия в контролирана среда, предоставена от министерството. Поканени бяха и представители на политически партии и неправителствени организации.

По-късно днес МЕУ, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация ще подпишат решението за удостоверяване на съответствието на машините за вота и на хеш кода, съобщи служебният министър на електронното управление Валентин Мундров пред медиите в министерството,предаде БТА.

Мундров заяви, че довереното изграждане е една от последните стъпки по процеса и се извършва, след като екипите са преминали всички проверки. Той посочи, че процесът е започнал преди две седмици. "Ние го надградихме, като поискахме преглед на параметризиращия софтуер - настройват се кандидат-депутатските листи и преференциите по секции", обясни той.

Поискахме от ЦИК да направим преглед на параметризиращия софтуер. Всички проверки, които бяха извършени от експертите показват, че няма уязвимости в този софтуер, подчерта Мундров.

По думите му, на предходните избори не е имало критики към МЕУ от гледна точка на машинния вот. "Що се отнася до това колко партии са присъствали в процеса на удостоверяване, партиите и наблюдатели, регистрирани в ЦИК, можеха да присъстват в целия период на удостоверяване", каза Мундров.

"Нито една от партиите не каза, че за процеса, който в момента виждат, има притеснения от манипулации. Нито една от партиите не каза кое може да бъде подобрено", добави той. По думите му, не е имало въпроси, на които не са получени отговори.

Валентин Мундров заяви, че целта е да се надгражда всичко постигнато на предишните избори и гражданите да бъдат убедени, че техният вот ще бъде зачетен по правилен начин.

Министър Мундров изрази надежда този път да бъдат проверени от експертите повече машини спрямо предходните избори - поне 1/3 от устройствата, които ще бъдат ползвани.

Служебният министър на електронното управление също потвърди, че няма проблем с това, че повечето от машините за гласуване са с изтекла гаранция. Той заяви, че на 9600 от общо 12 000 са с изтекла гаранция.

"Това че е изтекла гаранцията, това не предопределя, че те са развалени. Разбира се, към тях трябва да се отнасяме с грижа, което и правят Централната избирателна комисия, включвайки профилактика и диагностика преди всеки един избор", каза Мундров.

По-рано председателят на ЦИК Камелия Нейкова също заяви, че изтеклата гаранция не значи, че машините не работят.

Относно видеонаблюдението Мундров подчерта, че това е още един инструмент, с който ще се върне доверието на гражданите. "Надяваме се изборната активност да бъде повишена спрямо предходните избори", каза той.

След брифинга беше извършено демонстрационно гласуване с демоконфигурация на машината, но с изпълнимия код, и беше разпечатана деморазписка за вота.