Блокът е представен от Петър Москов (ДСБ), Корман Исмаилов (НПСД), Трайчо Трайков (Граждански съвет) и Димитър Танев (ДБГ).

Екипът на ГЕРБ e Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

При постигане на съгласие на първия етап от разговорите лидерите от РБ - Божидар Лукарски, Радан Кънев, Меглена Кунева, Николай Ненчев, Корман Исмаилов, в писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов предлагат следните конкретни параметри и календар на програмата за управление:

- правосъдие и сигурност;
- администрация и управление;
- икономика и земеделие;
- здравеопазване, образование и социална политика;
- интеграция и права на малцинствата.

Готови сме да обсъждаме предложенията на ГЕРБ, се заявява в писмото, раздадено на журналистите в Народното събрание.

В него е записано, че важна цел е "демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, станал известен в обществото като модела "КОЙ?".

Според реформаторите "този тумор е в основата на неработещите институции, корупцията, отказа от правосъдие, запушването на икономическата инициатива, ниските доходи и бедността".

От РБ определят като политически носители на този модел партиите, формирали мнозинство в 42-то НС - БСП, ДПС, "Атака" и "България без цензура".

Дясната формация се ангажира с изолирането на тези партии от политическата власт в 43-тото НС.

Друга задача, записана в документа, е "възстановяване на законността, чрез провеждане на радикална реформа в съда и прокуратурата". За нейното осъществяване са нужни справедлив и независим съд, премахване на политическото влияние върху съда и съдебната власт, ефективно правосъдие в разумни срокове, електронно правосъдие, прозрачност на назначенията в съдебната власт, смятат от РБ.

Активно участие във формиране на силни и единни позиции на НАТО и ЕС като гаранция за непосредствените заплахи за националната сигурност е друга точка   от платформата. Тя включва "преразглеждане на отношенията с Русия през гарантиране на българския интерес и националната сигурност в големите енергийни проекти".

Десните обръщат внимание и на "проявите на националпопулизъм, ксенофобия, расизъм, религиозен фундаментализъм и нарушение на човешките права".

РБ е готов да поеме отговорност за управлението на страната. Надявам се преговорите да бъдат успешни и след това ще се премине към работа в експертни групи по всички въпроси, които се отнасят до бъдещата програма, с която правителството ще управлява, заяви по-рано по БНР Вили Лилков (ДСБ).

Той смята, че ако се работи достатъчно интензивно, за две седмици е напълно постижимо да има коалиционно споразумение.

АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Борисов?

АНКЕТА: Ще се състави ли правителство в рамките на 43-то НС?