БСП гласуваха "против" и "въздържал се". На заседанието не присъстваха депутатите от групите на ГЕРБ и на "Атака". 

С гласовете на БСП и ДПС бюджетната и здравната комисии приеха актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв.

Министърът на финансите ни увери, че може да се приеме само законът за актуализация на бюджета на Здравната каса, без да се променя държавният бюджет, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова.

Още вчера неочаквано БСП обяви, че ще подкрепи само актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и тази на държавния бюджет, и така провали първото заседание на трите комисии.

От ГЕРБ обаче заплашиха, че отново ще бойкотират кворума.

По-късно през деня последва обрат в позицията на БСП, която в официално съобщение обяви, че ще подкрепи и актуализацията на държавния бюджет заради нужните пари, свързани с КТБ.

Въпреки че днес ГЕРБ провалиха заседанието на парламента обаче, от левицата все пак одобриха само актуализация в бюджета на НЗОК.

Стоим на позиция - не пипаме държавния бюджет, не подкрепяме неговата актуализация, категорична бе Нинова. Тя обясни, че чрез резервите от фискалния резерв, в който имало 6 млрд. лв., без да е необходима актуализация на държавния бюджет, могат да се осигурят необходимите 1,7 млрд. лева за обезпечаване на гарантираните от закона влогове до 100 000 евро.

"Без да се променят параметрите на големия бюджет, поне в частта трансфер, не може само да се актуализира персонално бюджетът на Касата. Пътят, който описа Корнелия Нинова, ми се струва технически възможен, но задължително трябва да преминем през първо гласуване и задължително трябва има и промяна в големия бюджет", обясни обаче Петър Чобанов. Той уточни, че трансферът към НЗОК трябва да бъде отразен в Закона за държавния бюджет.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков опонира на Чобанов. Възможно е да се прехвърлят средства от фискалния резерв без да се налага
актуализация на държавния бюджет, смята той. Може, а може и с икономии от други места, каза Миков. По думите му това се е случвало и друг път.

Ще има ли въобще гласуване за бюджета в зала?

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави нов ултиматум към управляващите - ГЕРБ ще осигури кворум в пленарната зала, ако БСП и ДПС отменят Законите за МВР и Сметната палата.

"Изнудвам ги, разбира се, защото те ме изнудваха една година", призна той.

Освен това, бившият премиер беше категоричен, че неговите депутати няма да подкрепят предлаганата от кабинета актуализация в бюджета на НЗОК с малко над 200 млн. лв.

"Болниците ни интересуват много, аз искам да им дам за години напред глътка въздух, а не за два месеца. Но предлаганите пари не стигат за нищо, от самата институция и БЛС казват, че са нужни минимум над 300 млн. лв. Сегашните управляващи искат да замажат с някакви парички, докато се измъкнат и дойдат изборите, и следващото правителство да трябва да направи всичко това", добави Борисов.

Той обяви още, че на второ четене ГЕРБ няма да подкрепи спорните промени, които предвиждат затвор за слухове за банките, и се извини, че вчера депутатите му гласуваха "за".

КРЪСТОСАН ОГЪН: За актуализацията на бюджета

АНКЕТА: Да се актуализира ли държваният бюджет?