Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в обръщението си пред участниците в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток" в София, цитиран от БТА.

По думите му Обединените нации трябва да бъдат безпристрастни, не неутрални. "Как можем да бъдем неутрални пред чудовищни нарушения на човешките права, как можем да мълчим в такъв случай, как можем да не действаме, когато сме изправени пред предизвикателства пред основните ни ценности", каза Бан Ки-мун.

По повод случващото се в Арабския свят и разликите с Източна Европа, Бан Ки-мун отбеляза съпътстващото арабските революции насилие и жертви и добави, че посоката съвсем не е изяснена и не е ясно кога и как ще приключи процесът.

Генералният секретар на ООН се срещна и разговаря и с държавния глава Георги Първанов, съобщиха от прессекретариата на президента. Двамата са обсъдили широк кръг от въпроси – реформата в ООН, осъществяването на Целите на Хилядолетието за развитие, сътрудничеството между ООН и ЮНЕСКО, събитията в Северна Африка и Близкия Изток, проблемите на ядрената безопасност и др.

Бан Ки-мун е дал висока оценка на дейността на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и е изразил признателността си за активната подкрепа на страната ни за осъществяваната цялостна реформа на ООН.

Президентът и генералният секретар на ООН са обсъдили и въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала "Фукушима". Те са отбелязали необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия. Бан Ки-мун е отправил покана към българския държавен глава да участва на подготвяната среща на високо равнище в Ню Йорк през септември, посветена на укрепването на международния режим за ядрена сигурност.