"Във връзка с кончината на Фидел Кастро искам още веднъж да подчертая, че ембаргото, нанасящо загуби на Куба, трябва да бъде окончателно отменено. На Куба трябва да бъдат предоставени перспективи за нейното бъдеще, да бъдат създадени необходимите условия за (търговски) обмен с тази страна, тогава тя ще стане пълноправен член на международната общност", заяви той.

Оланд посочи, че Франция винаги се е отнасяла и ще се отнася с Куба като с истински партньор.

"Фидел Кастро винаги гордо е защитавал Куба от всякакъв външен натиск, в това число и от неблагоприятното въздействие на ембаргото върху неговата страна. Самият аз винаги съм казвал, че ембаргото срещу Куба представлява едностранно взето и недопустимо решение", каза френският президент.

Оланд заяви, че е необходимо окончателно да приключим с времената на Студената война, която е завършила навсякъде, но не и по отношение на Куба.

Френският премиер Манюел Валс заяви, че Кастро е пример за всички дейци на освободителни движения по света.

Юнкер: С кончината на Фидел Кастро светът загуби герой,

"Фидел Кастро беше една от историческите фигури на миналия век и олицетворение на Кубинската революция. Със смъртта на Фидел Кастро светът загуби човек, който беше герой за мнозина. Той промени курса на своята страна, а влиянието му излизаше много извън нейните предели. Фидел Кастро си остава една от революционните фигури на 20 век. За неговото наследство ще се произнесе историята", се казва в изявлението на председателя на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви, че Кастро е историческа фигура и че европейско-кубинските отношения ще продължат да се подобряват.

Тя посочи още, че бившият кубински президент е починал във време на "големи промени" за неговата страна и на глобална несигурност.

Папа Франциск скърби и се моли за атеиста и революционера Кастро 

Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс.

Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро.

Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба. Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск.