Кутбеттин Гюлен е най-малкият от 6-те живи братя на проповедника. От 15 юли досега той безуспешно бе издирван от властите, предаде БНР.

Турски медии съобщиха, че той е бил арестуван при  мащабна операция на полицията в град Газиемир, провинция Измир,където се укривал в дома на свой родственик.

Арестуваният е предаден на следствените власти в отдела за борба срещу терора, където се води разследването на метежа, в рамките на въведенето извънредно положение.

Самоличността на Кутбеттин Гюлен не е много известна. Твърди се,че е бил непознат и за много от симпатизантите на движението Хизмет на Фетуллах Гюлен. Роден е през 1955 г. в село Алвар.

При разследването се установило, че най-малкият брат на проповедника се води на щат с 10 хиляди турски лири заплата без да ходи на работа в холдинга "Кайнак", чийто собственик също е арестуван за участие във Фето.

Твърди се, че още един брат на Фетуллах Гюлен - Месих Гюлен също се водел на щат в холдинга, но е в неизвестност. 

Преди това властите задържаха сестрата на Фетуллах Гюлен, а също и негов племенник за участие в метежа.

А най-големият брат-Сейфуллах Гюлен бе осъден неотдавна по дело за изнасилване.

На 13 септември турското министерство на правосъдието е поискало официално от САЩ да арестуват Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат на 15 юли.

По информация от служители на ведомството Анкара е изпратила до американското министерство на правосъдието писмено искане за временно задържане на ислямския проповедник Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г