Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев при пристигането му за участие в двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС, предаде БТА.

В коментар на обвиненията от някои "стари" страни в ЕС, че България и Румъния са източник на "социални туристи" държавният глава призова министър-председателите и ръководителите на държавите в ЕС да погледнат данните на Евростат, преди да се опитват да решават вътрешнополитически въпроси с удобното извинение "България и Румъния".

Вчера британският вестник "Експрес" съобщи, че над 100 000 британци са се подписали под петиция срещу смекчаването на ограниченията за имигранти от България и Румъния от 2014-а година.

"Назначаването на новото правителство отекна силно в Брюксел със своята ориентация и много категорична експертна позиция, възможности и потенциал, добави Росен Плевнелиев.
Убеден съм, че колегите в Европейския съвет са много наясно със ситуацията в България, допълни той.

Попитан дали ще участва отново в заседания на Европейския съвет, президентът отговори, че очаква да пътува и за следващи срещи на върха с оглед на това, че в този преходен период, в който се намира България, държавният глава е този обединител и мост между едно и друго правителство, който трябва да гарантира последователност на нашите позиции в Брюксел.
"Няма да бъде последният съвет, в който да участвам", заяви Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос на чуждестранни медии какви са плановете на нашата страна по повод връзката между Хизбула и атентата в Бургас, президентът заяви, че оставя този въпрос на професионалистите. Българското правителство направи това, което можеше, и сега сме пред много отворена и ясна европейска процедура, движим се по нея.

Предстои Съвет на ЕС по външните работи, очаква се продължение на разследването с участието на всички, сега това е европейски случай. Движим се към общо европейско решение по този въпрос, допълни държавният глава.

По повод днешното заседание на Европейския съвет той уточни, че ще бъде направен преглед на европейския семестър, ще бъдат разгледани данните за всяка от държавите в ЕС, ще бъдат синхронизирани икономическите и финансовите политики, ще има препоръки за всяка страна. Ще направим промени в националните програми за реформи. Ще обсъдим темите за младежката безработица и за правилния баланс между политиките за растеж и дисциплина, допълни държавният глава.

Държавните глави и премиерите на 27-те страни от ЕС започнаха разговорите, в рамките на които трябва да постигнат съгласие за необходимата гъвкавост в програмите за оздравяване на държавните финанси, така че националните икономики да отбележат ръст, а трудовата заетост да се увеличи. По тази тема отново се очаква противопоставяне между лидерите на Франция и Германия.