Министерство на социалната политика

"Ще се търсят резерви в рамките на сегашния бюджет за повишаване на доходите на най-уязвимите групи, като на първо място ще се мисли за хората, които не могат да си платят енергийните разходи. Мисли се и за ново увеличение на минималната работна заплата, но предстои да се направят разчети дали има ресурс в бюджета", обяви вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова при поемането на поста от предшественика си Тотю Младенов. Тя не уточни какви мерки ще бъдат взети за повишаване на доходите, но уточни, че това ще бъде обявено да седмица.
“При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи“, заяви тя и потвърди, че пенсиите ще бъдат вдигнати от 1 април, както е планирано.

Младенов заяви, че след 22 години работа е решил да си почине, но е отворен за разговори с ГЕРБ, ако оттам преценят, че е нужен на партията.

Министерство на финансите


При наличие на резерви в бюджета може да се мисли за повишаване на доходите, каза в отговор на въпрос новият финансов министър Калин Христов. Той обаче уточни, че първо трябва да се запознае дали наистина има такива резерви. Най-важното е да работим в рамките на съществуващия бюджет, подчерта той.
Запитан дали има намерение да взима заеми - външни или вътрешни, Христов отгвори, че в бюджета е записано ясно, че може да има финансиране до 2 млрд. лв.
Той прогнозира растеж на икономиката за тази година в диапазона от 1 до 1.5%, при условие че във втората половина на годината еврозоната би започнала да се възстановява. Прогнозата на досегашното правителство бе за 1,9%.

"Последните 4 години бяха много тежки. Доволен съм от това, което постигнахме", заяви при предаването на властта бившият министър Симеон Дянков.

Министерство на икономиката

Приключване на одитите на енергийните дружества, извършване на международен одит и обществено обсъждане на проблемите в енергийния сектор - тези три задачи си постави новият енергиен министър Асен Василев. Сред приоритетите му ще е и подпомагане на малкия и средни бизнес.

Важна задача пред новия министър е сключване на договор със строителя по фонд „Козлодуй”, заяви обаче Делян Добрев при предаването на поста.
"Аз съм сигурен, че той ще се справи с всички предизвикателства, които стоят пред министерството”, добави той, подари му писалка и му пожела да подписва успешни за бъдещето на страната проекти и договори.


Министерство на земеделието и храните

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов предаде много емоционално поста си на проф. Иван Станков, който досега беше ректор на Тракийския университет в Стара Загора, съобщи БГНЕС. Станков беше посрещнат на парадния вход с питка и мед. Вътре Найденов му подари няколко скъпи химикалки и му обясни, че това е министерство, в което се подписват най-много документи и най-вероятно ще му стигнат само за седмица.
Найденов посъветва проф. Станков да внимава какво подписва, защото след това може да има проблеми.
Той му подари и рамка, като обясни, че след два месеца в нея ще бъде поставена неговата снимка като 75-и министър на земеделието.
Найденов увери, че "оставя хамбара пълен".

Проф. Станков съобщи, че до края на деня ще стане ясно кои ще са двамата зам.-министри, тъй като досегашните са освободени. Той увери, че ще продължи работата на Найденов, но подчерта, че ще развива и другите сектори - животновъдство, зеленчукопроизводство.

Министерство на регионалното развитие

Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева заяви, че работата във ведомството няма да се забави и с ден, предаде БТА.
"Познавам работата, екипа и ми остава само да се запозная по-подробно със случилото се през тази една година", заяви тя.
Захариева беше в екипа на Росен Плевнелиев, когато той бе регионален министър. Тя обяви, че един от основните й приоритети ще е отпечатването и предаването на избирателните списъци.
Лиляна Павлова напомни, че преди една година със Захариева са работили заедно и допълни, че е късметлия, че приемникът й е професионалист.

Министерство на образованието

Най-важният ми приоритет е да запазим стабилността, с която върви министерството, защото в средното образование предстоят матури и изпити и те трябва да преминат по нормалния ред и без притеснения, заяви пък новият просветен министър проф. Николай Милошев, след като прие поста от акад. Стефан Воденичаров.
Милошев, който е сеизмолог и досега беше шеф на Геофизичния институт на БАН, уточни, че матурите и изпитите след седми клас ще бъдат организирани от дирекциите на ведомството, а неговата функция ще е да контролира нещата и да се опита да ги оптимизирам максимално.

Министерство на транспорта

"Не смятам да правя рокади, нито имам намерение да стресирам сектора, а да го успокоя и балансирам максимално", заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, който пое поста от Ивайло Московски, на когото досега беше заместник.
Кръстев съобщи, че ще има нов зам.-министър - жена.
На въпрос за приватизацията на "БДЖ-Товарни превози" Кръстев заяви, че няма да допусне това да се случи на безценица. "Ако има приватизация, тя ще бъде на достатъчно адекватна пазарна и висока стойност, за да се покрият дълговете", увери той.

Московски коментира, че Кръстев не е член на ГЕРБ и според него никога не се е водил от политически пристрастия при взимането на решенията.
Московски каза още, че е изненадан от решението за министър на електронното правителство, тъй като според него той е част от целия процес по работата за електронно управление.

Министерство на културата


"Думите морал, чест и достойнство липсват от българските медии и българското общество, те не само не се употребяват, но и не означават нищо. Моята задача като министър на културата, дори и за два месеца, е да се опитам да ги върна", каза пък служебният министър на културата Владимир Пенев.
Скулпторът Вежди Рашидов предаде властта на актьора с думите: "Знам, че и ти като мен се вълнуваш, но няма страшно. Били сме отличници и ще продължаваме да бъдем".

МВР


"Всички служители на системата на МВР, които са истински професионалисти, не заслужават подобно отношение и спекулации от политическата класа в България и най-вече от БСП. Не слушайте лявото момче от БСП, бъдете истински мъже", с тези думи Цветан Цветанов се обърна към бившите си вече служители и предаде поста на първата жена вътрешен министър - Петя Първанова, предаде „Фокус”.
Вчера лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че ако назначените от Цветанов висши служители на МВР останат на постовете си, няма да са гарантирани честни избори.

Самата Първанова обяви, че от първите си минути като министър обещава, че ще работи за това България да гарантира прозразчни и честни избори без сътресения.

Премиерът Марин Райков прие и поста външен министър. Той обяви, че не може да оправи нещата с магическа пръчка, но гарантира, че веднага започва работа.


Снимки на смяната на караула в изпълнителната власт

Гореща тема - Политическата криза 2013 - изпрати мнение или предложи идея за промяна