"Георгиева е част от екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По време на кампанията и ЕК, и Георгиева взимаме всички мерки, за да може комисията да запази своята независимост по отношение на нейната кампания. Просто не разбирам как комисията може да бъде обвинена, че взима участие в тази кампания, която изцяло не е свързана с нас", каза още говорителят на пресконференция, предаде БТА.

Така той отговори на въпрос по повод възражения от страна на бившия португалски президент социалист Жоржи Сампаю за включването на Георгиева в надпреварата в последния момент.

Португалия участва в надпреварата за генерален секретар на ООН със социалиста и бивш премиер Антониу Гутериш. Досега той води при гласуванията в Съвета за сигурност на световната организация, но сега за пръв път ще се конкурира с Георгиева, чиято кандидатура беше издигната от българското правителство едва преди седмица.

Днес Общото събрание на ООН ще изслуша еврокомисаря. Представянето на Георгиева ще започне в 17 часа по Гринуич (20 ч. българско време) и ще продължи около два часа. Новият български кандидат ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти, увери председателят на 71-ата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън.

Междувременно Кристалина Георгиева заяви, че ако жена и от Източна Европа стане първия генерален секретар на ООН, това ще демонстрира отвореността и универсалността на организацията.

Имам своите собствени убеждения и мога да накарам хората да ме последват. Имам силни управленски умения, доказали, че мога да свърша работата, колкото и да е трудна“, каза още тя.

Георгиева добави, че е имало „елемент на изненада“, когато министър-председателят Бойко Борисов я е помолил да се включи в надпреварата за поста.

Самият той също коментира темата пред журалисти в София.

"Накрая трябва руснаците и американците да седнат и да се разберат кой е, ако това не го съзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, дълбоко се лъжете. Големите затова са големи, защото участват в избора и внимават. Тези, които могат да дадат подкрепа, обаждат се, изпращат писма”, заяви премиерът.