Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 - 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов в края на втория ден от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки.

Основна тема, която обсъдиха лидерите, бе сигурността и отбраната. В онлайн заседанието участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото бяха обменени мнения за отношенията между ЕС и НАТО.

ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност. Това се посочва в изявление, прието на днешната видеоконференция на Европейския съвет.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС настояват за по-добро съгласуване на отговора на хибридните заплахи, включително на дезинформацията. Те отбелязват необходимостта от подобряване на възможностите за движение на военни сили на европейска земя.

Премиерът Борисов изтъкна, че по линия на сигурността и отбраната трябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства в сферата. Министър-председателят акцентира върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

Европейският съвет изразява очакване за тясно сътрудничество със САЩ в областта на сигурността и отбраната. Ръководителите на ЕС възлагат на Европейската комисия до октомври да представи предложение за насърчаване на изследванията, развитието на технологиите и за намаляване на стратегическата зависимост в областта на особено важните технологии и веригите за създаване на стойност.

"Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни", отбеляза премиерът Борисов и изрази огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха т.нар. "Стратегически компас". Разработването на документа започна през 2020 г. като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната. Стратегическия компас дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов. Същевременно все повече подкрепа среща разбирането на премиера относно актуализиране на плановете на НАТО и това, че не е необходимо всяка държава членка да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара. "Точно обратното - трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика", уточни българският министър-председател.

Премиерът Борисов и лидерите на държавите членки на ЕС обсъдиха още политическия и стратегическия характер на партньорството на ЕС с държавите от Южното съседство, което е сред приоритетите на настоящото Португалско председателство на Съвета на ЕС. Южното съседство е основно направление на Европейската политика. Министър-председателят подчерта значението на обновеното и засилено партньорство с Южното съседство с цел преодоляване на общите предизвикателства (като миграцията и бедността) и възползване от споделените възможности чрез активно сътрудничество.