Предложението за отстраняване бе направено от съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров, предаде БТА.

"Не е морално народен представител, за когото прокуратурата твърди, че са налице достатъчно доказателства за конкретно виновно поведение, да е председател на парламентарна комисия", каза Димитров при представянето на мотивите на предложението.
Костов обясни, че основанието за освобождаване е текст в правилника, който дава право на НС да извършва промени в състава на парламентарните комисии.

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров заяви, че парламентарната група ще подкрепи решението за предсрочно освобождаване на Масларова. "Народните представители от ГЕРБ не можем да си представим, че комисията на бедните, както е известна, може да бъде представлявана занапред от депутат, който е преследван за престъпление по служба за близо 10 млн. лв", заяви той.

Зам.-председателят на социалната комисия Тодор Великов (РЗС) пък припомни, че въпросът е разгледан в комисията и с 14 гласа "за" срещу 5 "против" е прието решение Масларова да бъде отстранена предсрочно.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов обаче заяви, че се разиграва поредния политически фарс с много негативни последици за парламента. По думите му искането не съдържа правни основания, нито има подобна практика в НС. Найденов призова управляващите да не правят днес това, което не искат да се случи утре на тях.

Янаки Стоилов (КБ) смята, че ГЕРБ стават заложници на една провокация от страна на Синята коалиция.

Четин Казак от ДПС припомни, че депутатите на три пъти са променяли текстовете от правилника, на които се позовават за отстраняването на Масларова. "Народното събрание се изкушава да влиза в ролята и на прокурор, и на съд", добави той и се обърна към Мартин Димитров като прочете част от Библията.

"Единственото хубаво нещо, което е направил г-н Четин Казак, е, че е започнал да чете Библията", репликира Димитров, цитиран от "Фокус". По думите му трябвало цялата ПГ на ДПС да започне да чете Библията.

Павел Шопов ("Атака") отбеляза, че когато има предварително производство, човек на това ниво не може да упражнява ефективно своята роля. По думите му, в България "с упоритостта на партизанин, който прикрива отряда си", се отстояват позиции, в които дори няма признание за вина или грешка.