Това се случва само два дни, след като се сформира новото 44-то Народна събрание.

"Решение ми е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15/15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

В Бургас заради преференциален вот в парламента влезе Ангел Исаев вместо Дурхан Мустафа, като в случая феноменът беше 9/9. Исаев реши да остане в Народното събрание, но ще е независим депутат, а не част от групата на ДПС, тъй като е отказал да се съобрази с партийното решение кандидатите, избрани чрез преференция, да не стават народни представители. Така групата на ДПС остана с 25 депутати.

Днес Костадинов заяви, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява.

"Водачът на листата има, освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи, смятам, че и отговорността, и примерът се дават лично, заяви Костадинов. С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля", отбеляза той.

Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС.

"Искам да дам пример, че политика може да се прави и извън парламента" каза още едно от емблематичните лица на партията.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че и той, и колегите му уважават и високо оценяват решението на Костадинов.

"Политическите партии са обществени организации, създадени на доброволен принцип от хора с общи интереси, идеология и цели, а членството е доброволно. Всички членуващи в партията създават общи правила и ги спазват. Неспазването на правилата автоматично изключва персоната от организацията", отбеляза Карадайъ.

Той подчерта, че Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен.

"За съжаление, той реши да реализира мандат не по правилата. В този случай ще имаме и законодателна инициатива за решаването на този въпрос", допълни Карадайъ.

Неоснователен акт, който противоречи на демокрацията - така обаче самият Исаев определи решението на ДПС да не бъде част от парламентарната група.