"Още преди да бъде сформирано правителството, президентът се опитваше да го бутне" - това коментира премиерът академик Николай Денков пред журналисти в Плиска, където участва в церемония по откриването на бюст-паметник на Димчо Дебелянов. Повод за коментара му е изразеното от президента съмнение за стабилността на властта. 

"Какво да коментирам повече от това, всички го виждаме", беше лаконичният му коментар. 

Относно исканата от кабинета смяна на главния секретар на МВР, която зависи от държавния глава, Денков коментира, че в момента във вътрешното министерство има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Той допълни, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация, би си подал оставката.

Денков уточни още, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито има сега.

Относно диалога с ГЕРБ, премиерът посочи още, че няма насрочена дата за лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но изтъкна, че се надява в най-скоро време "да бъде възстановен този регулярен диалог", който по думите му е помогнал да стартира работата на правителството и на Народното събрание "по начин, който да бъде полезен".

"Предстои да видим как ще стартира парламентът, има много ясен график в какъв период трябва да бъдат приети законите. Това е обща задача както на парламентарното мнозинство, така и на правителството", допълни премиерът.

Той определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на Антикорупционната комисия. По думите му това е свързано с приемането на страната ни в Шенген, но и с борбата с корупцията у нас. "Впечатляващо в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция", добави Денков.

"Това не е, защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре по тази тема", каза още той.