Днес от срещите ми на Стратегическия форум в Блед стана ясно, че можем да постигнем успех по Шенген, ако си свършим работата през септември в парламента. Това написа във Фейсбук Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната".

Закони като този за антикорупционната комисия трябва да са направени така, че наистина да покажем, че искаме да скъсаме с корупцията в България. Имаме подкрепа в Европа, но ние трябва да си свършим работата, отбелязва Кирил Петков в публикацията.

Той добавя, че по време на дискусията лидерите са обсъдили, че в Европейския съюз трябва да се работи още за премахване на пречките и бариерите между страните членки - "например включването на България и Румъния в Шенген ще улесни търговията и ще скъси времето за доставки за промишлеността. Това казах днес на дискусия за лидерството на ЕС в индустрията и иновациите", отбелязва той.

В рамките на форума Кирил Петков е разговарял с със словенския министър-председател Роберт Голоб, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с лидери от региона на Югоизточна Европа.

Стратегическият форум в Блед дава възможност на представители на различни области - дипломацията, политиката, икономиката, частния и публичния сектор и академичните среди, да обсъдят ключови предизвикателства и да намерят иновативни решения на регионални и глобални предизвикателства. Тази година международната конференция се провежда под надслов "Солидарност за глобална сигурност". 18-ото издание на форума включва и дейности, свързани с набирането на средства за пострадалите от катастрофалните наводнения в Словения през август т.г.

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред. Това посочи премиерът акад. Николай Денков пред колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на Стратегическия форум в Блед (BSF), съобщиха по-рано от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Николай Денков заяви пред колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически форум в Блед, че държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни, само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред. 

Снимка: Министерски съвет

"Ще бъда повече от щастлив следващия път, когато се съберем в този състав, всички страни извън Европейския съюз (ЕС) тук вече да са започнали преговори за присъединяване. Балканите са общ икономически и географски регион, надявам се да станат такъв и политически. Но нашите страни имат доста домашна работа, която трябва да се свърши. В края на краищата ЕС не е просто географско обединение. Той е основан на ценности, които ни обединяват", заяви българският министър-председател.

"Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония", попита акад. Денков. Това е политически проблем, който сега е част от преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 г., подчерта премиерът.

България също има "домашно", с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени. "Искаме да си напишем домашното на 100%, за да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред", заяви министър-председателят.

В рамките на визитата си в Словения премиерът провежда и двустранни срещи. Николай Денков разговаря днес с Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. На срещата българският министър председател покани корейския бизнес да инвестира във въглищните региони.