Като стъпка в правилната посока определи премиерът Николай Денков позицията на Австрия, че е готова за разхлабване на ветото срещу влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, но за въздушния трафик. Той обаче е категоричен, че България няма да приеме "специални условия".

Министър-председателят коментира, че все още не знае какво точно има предвид министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който изрази позицията на страната си.

"Ако става дума за това да се спазват общоевропейските правила, при които част от хората, които са хванати в Австрия, но са регистрирани в България, трябва да се върнат тук, това и сега работи по този начин. Няма разлика. Разбира се, част от хората трябва да се върнат по техните страни на произход. Трябва да разберем по-добре какво точно се има предвид", посочи премиерът за мигрантския поток и австрийската позиция. 

"Както и вчера обясних много ясно, някакви специални условия за България ние няма да приемем. Ако става дума за по-добро спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме", каза премиерът. 

Той подчерта, че преговорите все още не са приключили. "Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение", посочи още Денков в коментар пред журналисти. 

"В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават", каза премиерът. "Днес е имало среща на някои от външните министри, утре или вдругиден аз ще се видя с канцлера на Австрия, така че преговорите на са приключили", допълни Николай Денков.

Попитан дали отлагането на таксите за пренос на руски газ ще повлияе на решението за пускането ни в Шенгенското пространство, Николай Денков отговори: "Не мога да кажа. Това, което виждаме през последните седмици в разговорите с Европейската комисия е, че се търсят общоевропейски решения".

Премиерът Денков посочи, че има съобщение на Европейската комисия, в което се посочва, че всяка държава може да спре руския газ, без да бъде наказана за това. "Търсим общоевропейска рамка, в която да влезе това решение за таксите", коментира още той.

Министър-председателят засегна и темата за обсъждания в Народното събрание бюджет за 2024 г. като посочи, че споровете около него между отделните политически сили са нормални. "Важно е да имаме балансиран бюджет. Мисля, че това ще се случи", каза премиерът.

Николай Денков направи коментара си преди своето участие на провеждащата се в София "Встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 - 2027 г.", организирана от Националното сдружение на общините в България.