Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич направи оценката, че премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев не е политически неграмотен и знае, че неотдавнашните му изявления за България не са верни, но му е необходимо съгласието на София, за да започне преговори за членство в ЕС, предаде Танюг.

Друг е въпросът колко далече в това ще отиде Заев, каза Дачич в предаване по ТВ Пинк снощи. Той реагира така на изявлението на Заев, че Югославия е виновна за разделянето на Македония от България и че по време на Втората световна война в Македония е имало българска администрация.

"Не обявявайте българската окупация за админстрация. Българите бяха на страната на хитлеровата нацистка Германия и ние на юг знаем колко тежки бяха българските престъпления. С това те /македонците/ плюят на своята антифашистка борба. Ето, Югославия вече я няма, какво чакате. Ако толкова са искали да се прегърнат, нямаше да чакат 2020", е цитиран да казва Дачич.

Той добави и че не би искал някой да си помисли, че съжалява за Югославия, която, както казва, обича, но посочи, че денят, в който е създадена, е бил нещастен ден за сръбския народ.