Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир Каракачанов интервюто на премиера на Северна Македония Зоран Заев от преди ден, в което казва, че изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Вицепремиерът бе във Велико Търново, където тържествено се отбеляза 142-рата годишнина от началото на военното образование в България и празника на Националния военен университет "Васил Левски".

По темата за Северна Македония Каракачанов каза още, историята на двете страни е обща до 1944-та година, но е част от българската история.

"На България са необходими гаранции, които могат да бъдат дадени само с подписан документ, подчерта Красимир Каракачанов. - Ние настояваме в договора на ЕС с Република Северна Македония да бъде записано условието и да е ясно, че България по всяко време може да спре преговорния процес, когато договорът между България и Северна Македония не се изпълнява."

Вицепремиерът настоя декларираната от премиера Зоран Заев промяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно интервю и да стане междудържавен документ.

"Декларацията не е документ, не е междудържавен договор. Затова ние искаме или анекс, или нов договор, или протокол, подписан, в който има много ясни гаранции какво се случва, кога се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние искаме ясна гаранция как ще се променя тяхната образователна система, със срокове, тъй като самият преговорен процес е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем съгласие да започне, ние искаме разписана пътна карта", каза още военният министър.

Каракачанов поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.