Северномакедонският премиер Зоран Заев отново разбуни духовете в западната ни съседка с последното си изявление, дадено днес. "В края на 19-и и началото на 20-и век в региона Македония исторически са живели македонци, които са говорили на македонски език, но са живели и българи, които са говорили на български език. Имало е хора, които са се чувствали македонци; хора, които са се чувствали българи, но и хора, които са се чувствали и македонци, и българи", заяви днес на пресконференция в страната си Заев.

Премиерът, намиращ се между чука и наковалнята заради приема на Република Северна Македония в ЕС, който породи спорове и скандали с България и вето от наша страна, допълни: "И с това общо минало, което е и македонско, и българско, което е част от нашата обща история, са произлезли двата съвременни народи със своите два съвременни езика: това са македонският език - със своя стандартизиран литературен македонски език, и българският език - със своя стандартизиран литературен български език. Това е решението".

Заев каза още пред местни журналисти, че нашите езици произлизат от "старославянската писменост и култура", глаголицата и кирилицата, и даде пример: "Днес имаме "рака" в Македония, "ръка" в България, "рука" в Сърбия - това са корените. Корените можем да ги гледаме като нещо общо, което ни сплотява, или като нещо, което ни разделя. Ако сме европейци и сме умни, ще гледаме първото... Ако не признаем слабостите на историята, не можем да изградим общо бъдеще. Нуждаем се от история, която гради мост на приятелство между народите, ние сме затрупани от истории, които създават раздори и подтикват към нетърпимост. Нека живеем днес! Време е да създадем история, която дава бъдеще за младите хора и бъдещите поколения."

В последно време премиерът си навлече яростни критики в РС Македония. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова гражданите на РС Македония да излязат на предупредителен протест след интервюто на премиера Зоран Заев за българска агенция.

"Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. Ако няма уважение, няма да се разберем. Нека не бъдем глупави, нека бъдем силни, преди да е станало късно. Призовавам за безпартиен предупредителен протест в защита на червените линии, които са последната опора на нашата идентичност...Тук не става въпрос за партии, а за Македония, Илинден и АСНОМ, какви сме и какви искаме да останем", написа Мицковски вън Фейсбук.

ВМРО-ДПМНЕ разпространи тази сутрин декларация, че Заев е "позор за държавата" и след изразените от него "антидържавни възгледи" оставката е неизбежна стъпка.

Същевременно министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между РС Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември. Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".

Днес министър Каракачанов поздрави премиера Заев за заявената позиция и посочи, че ако се върви в тази посока, следващата година може да се говори за започване на преговорния процес за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Тази вечер българското МВнР съобщи, че днес е поканило на разговор временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски. 

На срещата българската страна е заявила, че оценява бързите действия на властите в Скопие по случая със запалването на българското знаме и проявите на език на омразата в социалните медии срещу членове на българското правителство. Обърнато е било внимание, че очакваме реакция и по отношение на разпространяваните във Фейсбук данни на хора с българско гражданство, живеещи на територията на Република Северна Македония, и призивите за саморазправа с тях.