Втори ден подължават антиправителствените протести в Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ организира днес демонстрации в седем града с искане за оставката на премиера Зоран Заев. От партията призоваха хората да се присъединят към акцията "в защита на националните интереси".

Снощи около 2000 души поискаха оставката на Заев на автопротест в Скопие.

Според северномакедонски сайтове, причина за недоволството и протестите е интервю на Заев за българска медия. Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ го обвинява, че е използвал твърде помирителен тон спрямо България.

"Въпросът за езика и идентичността е резултат от един исторически процес и ние не можем нито да разговаряме, нито да преговаряме за това", заяви днес вицепремиерът на Република Северна Македония по европейските воъпроси Никола Димитров в интервю за ТВ Ен 1.

"Усилията продължават. Ние не възнамеряваме да вдигнем ръце и да се откажем от европейското си бъдеще, нито пък възнамеряваме да засегнем, или да позволим да бъде засегната македонската идентичност. Тези две неща се допълват и ще продължим да работим по този път", заяви Димитров във връзка с блокадата на България на началото на преговорния процес на страната му с ЕС.

"Въпросът за езика и идентичността са в сърцето на вътрешните работи, на суверенитета на една държава, тъй като е израз на правото на самоопределение, и в този смисъл нито един съсед, нито една държава има каквото и да е основание в европейското, а и в международното право да ни казва на нас, македонците, нещо за македонския език. Това е наша работа!", отсече вицепремиерът.

Той каза още, че идеята в Договора за добросъседство с България е била в комисията по историческите въпроси да разговарят историците, а политиката да работи за днешния ден и за по-добро бъдеще.

"Не искаме да бъдем заложници на тъмните страни на балканската история. Днешните предизвикателства не могат да се решават изключително ако сме с двата крака в миналото", заяви днес министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от ТВ А1он. 

В тази посока бе и последното инттервю на премиера Зоран Заев, което изпраща послания за помирение и поглед напред.

Лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети - албанският партньор в управляващата коалиция, изрази подкрепа за Заев и посочи, че премиерът е рискувал политическата си кариера, за да отблокира пътя на страната към ЕС