„Федерация Румели Балкан” в Истанбул и „Федерация Справедливост - България” в София подписаха споразумение за сътрудничество, предаде "Фокус". 

В съответствие с приетата от Народното събрание на 11 януари 2012 г. „Декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани”, ще поискаме съответните институции в България да изплатят обезщетения за нашите членове, които са били подложени на тормоз и насилие по време на комунистическия режим в България, заявиха лидерите на изселническите организации Айхан Бьолюкбашъ и Сезгин Мюмюн.

„Настояваме българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които бяха насилствено дадени и наложени по време на т.нар. Възродителен процес. Изрично, ясно и категорично заявяваме, че считаме, че тези насилствено наложени имена жестоко унижават българските граждани от турски произход и мюсюлманите в Република България”, се казва споразумението.

Проектодекларацията от преди няколко месеца бе внесена от лидера на ДСБ Иван Костов. "За" гласуваха 112  депутати, трима се въздържаха, против нямаше.
“Въпросът е защо толковa късно се предлага тази декларация? Този опит за насилствена смяна на имена посява омраза между хората и мултиплицира насилието. Стига се до нещо невиждано в европейската, а може би и световната история – депортиране на над 360 000 души от България. Според архивите на МВР през този период физически са унищожени 617 души”, заяви пък депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Декларацията получи широк отзвук в Турция. Приемането на такъв документ е един вид извинение към българските турци заради насилията, извършени срещу тях по време на комунистическия режим, коментираха турските медии.

В началото на юни ДПС се обяви против масовото преименуване на обекти с турски имена, като го определи като нов Възродителен процес.
В Пловдив вече бе направена такава промяна - Пловдивският общински съвет реши площад „Джумая" да се казва Римски стадион.
Във Варненско се заговори да бъдат преименувани около 200 географски обекта с турски, гръцки и арабски имена. В Бургаско още миналата година обсъждаха такава промяна за 350 месности.
През март лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък се обяви за смяна на имената на всички селища и месности с турски имена в страната, като дори предложи на президента Росен Плевнелиев връх Мусала да бъде преименуван.

От ГЕРБ този път одкрепиха обичайния си опонент ДПС и заявиха, че премиерът Бойко Борисов се е разпоредил да няма такива смени на имена.

Възродителният процес ще продължи, обяви на митинг миналата година в ардинското село Бял извор лидерът на ДПС Ахмед Доган. По думите му всяко правителство като сегашното, което има претенции със сила да решава проблемите, във всички случаи ще се изкуши един ден и за подобна стъпка.
“Ако не бяхме допуснали 1972 г., нямаше да има 84-та, нямаше да има и 1989 г,“ каза Доган.