Това обяви финансовият министър Симеон Дянков пред Нова телевизия по повод предстоящия референдум за нова ядрена централа. Той бе яростно критикуван през последните дни от БСП, като основен виновник за оттеглянето на германския инвеститор RWE от проекта, тъй като му се е противопоставил още преди да встъпи официално в длъжност.
Вчера пък бивш руски зам.-министър на енергетиката обяви, че цената за АЕЦ "Белене" наистина достига 10 млрд. евро и евентуална нерентабилност на проекта би влошила отношенията между България и Русия.

За сравнение тези пари са седем пъти повече от годишните ни разходи за здравеопазване, даде пример Дянков.
"НЕК взима 500 млн. лв. от банка БНП "Париба", в която работи Меглена Кунева. През миналата година ние върнахме 100 млн. лв., сега трябва да върнем останилите“, поясни той.

От "Росатом" междувременно припомниха, че през ноември 2010 г. в Москва са предложихме да построят АЕЦ "Белене" за сметка на собствени (на "Росатом") привлечени ресурси.

За ВМЗ-Сопот

Дянков обяви, че е твърдо против да се финансира предприятието с бюджетни средства. По думите му държавата многократно е давала пари за предприятието, което от години не е плащало данъци.
„Проблемът се е отлагал с години, както в БДЖ, ‘Кремиковци’ и др. Там са твърде много хора”, заяви министърът, според когото предприятие с по-малко персонал може да оцелее. „Минал е този период, в който произвеждахме ракети за целия Източен блок” , допълни той.

За бюджета

„Ние пак сме на дефицит. Можеше да вдигнем заплатите и пенсиите предизборно и след една година щяхме да фалираме“, коментира Дянков и допълни: „Гарантирам, че ако аз съм бъдещият финансов министър, Бюджет 2013 ще бъде изпълнен“. Той изтъкна, че през 2012 г. митниците и данъчните са събрали повече пари от най-добрата година – 2007-а. Най-много ДДС се крадяло в земеделието, затова от Еврокомисията препоръчали всеки по веригата да си плаща данъка, а не както е в останалите сектори.

За бонусите и администрацията

„Аз съм „за“ даването на бонуси. Ние въведохме закон, с който бонусите да бъдат до 30% от заплащането. През 2012 г. са давани бонуси в някои министерства, но сумите са много по-малки от тези, които политиците тиражират“, разкри вицепремиерът. Той призна, че назначенията в държавната администрация наистина са толкова, колкото изнесените цифри от партията на Меглена Кунева. Според него обаче 40% от тях се дължат на преназначения от закрити агенции, 30% са на излезли жени по майчинство, а останалите са помощен персонал, като тази процедура вече е спряна още през миналата година.

За здравеопазването

Дянков коментира и думите на шефа на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, че всички българи трябва да го съдят, защото е обсебил здравноосигурителните вноски.
„По закон никой финансов министър няма право да използва парите от осигуровките. Нито един лев не е използван от тези 2 млрд., по закон няма как да стане. Аз призовавам от БЛС да се опитат да направят реформи в съюза си. Единствената реформа, която е направена там, е забраната на тютюнопушенето в затворени помещения", заключи Симеон Дянков.

Ще отидете ли да гласувате на референдума? - Анкета


Подкрепяте ли изграждането на АЕЦ на площадка Белене? - Анкета