Това посочва пред ИТАР-ТАСС директорът на отдела за комуникации на „Росатом” Сергей Новиков, цитиран от "Фокус".

„През 2010 година по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допусне да има разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ „Белене”. През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим централата фактически за сметка на собствени привлечени ресурси. Българската страна въз основа на оставените за нея 51% би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от АЕЦ-а електроенергия за около 19 години.
По този начин нямаше да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет”, каза Новиков.

Представителят на „Росатом” добави, че по време на преговорите в Москва през 2010 година българската страна е заела „странна позиция”, като е заявила, че „след като електроцентралата функционира на територията на България, то всички спечелени средства трябва да постъпят в държавния бюджет”. „Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която можеше да бъде продавана, да се получава печалба и да се разплати с всички участници в проекта”, подчерта Новиков.

„Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи електроцентралата, за чието изграждане от бюджета на страната нямаше да бъде похарчен нито лев”, каза представителят на „Росатом”.

Той добави, че през 2010 година цената на строителството на двата енергоблока на АЕЦ „Белене” е била 6,297 милиарда евро. „Премиерът Борисов знае за това. Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ-а от 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид”, заяви Новиков.

Той заяви, че германският концерн RWE се е отказал от проекта през 2009 година заради липсата на потвърждение за готовността на България да финансира своя проектен дял от страна на Националната енергийна компания (НЕК). Това Новиков каза в коментар на изявлението на министър Делян Добрев за причините за излизането на германския инвеститор от проекта.
Германската страна е поискала потвърждение на възможността за финансиране дела на българската страна в общата инвестиция от 10.59 млрд. евро, каза Новиков. От НЕК не са постъпили гаранции за финансиране.

По-рано и премиерът Борисов, и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев потвърдиха, че АЕЦ „Белене” струва 10 милиарда евро. Това показвали оценките на отказалия се потенциален инвеститор RWE и консултанта по проекта HSBC.

Същевременно бившият руски зам.-министър на енергетиката Булат Нигматулин призна пред комисията "Янев" в парламента, че АЕЦ "Белене" наистина ще струва 10 млрд. евро и че България разполага с достатъчно количество руски газ, който е по-евтин като енергия от електричеството в "Белене". От БСП го обвиниха в лобиране в полза на "Газпром".