Това заяви в коментар пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който участва в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), предаде БТА.

Той коментира изказване на един от лидерите в партията на Меглена Кунева - Тома Биков, който обяви, че повече от 2000 служители в държавната администрация са назначени без конкурс след 1 август 2009 г. Подозираме, че тези подменени служители са политически назначения, най-вероятно "калинки", добави той.

Според Дянков това са официални данни, които показват, че 30 на сто от новите назначения не са преминали конкурсна процедура. По неговите думи причината за това е, че в основната си част това са заместници на служители, излезли в майчинство.
По закон никой няма право да прави конкурси за временно работно място, допълни Дянков. Вицепремиерът уточни, че съвсем същите са данните по тези показатели и при мандатите на предишните премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Дянков отбеляза, че през ноември миналата година Министерският съвет е приел постановление, с което извън случая с майчинските, рязко намалява възможността за назначения в държавната администрация без конкурс. Той даде за пример министерството на финансите, където е било забранено заместници на служители, извън случая с излизане в майчинство, да постъпват без конкурс, дори това да води до забавяне в процедурите.

Министърът отбеляза още, че през декември 2012 г. правителството е утвърдило допълнителни промени, които не позволяват без процедура да бъде назначаван помощен технически персонал.

От правителствената информационна служба пък заявиха, че при назначенията в администрацията на Министерски съвет стриктно са спазвани нормативните изисквания на Закона за държавния служител (ЗДСл) и Кодекса на труда. В тази администрация са преминали държавни служители от МФ (42 щатни бройки) и от закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа (34). 38 служители са назначени по заместване на служителки, ползващи отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст.
На трудов договор са назначени и 21 сътрудници по управление на европейски проекти и програми.

Назначени членове на политически кабинети, съветници, експерти и технически сътрудници към политическите кабинети на министър-председателя, на заместник министър-председателите, на министъра по управление на средствата от Европейския съюз, на бившия министър без портфейл Божидар Димитров (39 броя) и други служители в административни звена на администрацията на МС.