Това се посочва в доклада на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за изпълнението на консолидираната фискална програма към 30 юни т. г. Докладът ще бъде изслушан на редовно заседание на МС в сряда, съобщи правителствената информационна служба. Фискалният резерв към 30 юни т. г. е 8 264,6 млн. лева.
Отчетените постъпления са 92.3 на сто от тези спрямо същия период на миналата година. През първата половина на годината се отчита намаляване на приходите. Изоставяне спрямо разчетите се наблюдава предимно при данъчните постъпления и приходите от ДДС. Основните причини са свързани със забавянето на икономиката и значителното свиване на външната търговия. Отчетените тенденции през миналите месеци очертават значително забавяне при изпълнението на някои основни данъци, което се отразява във влошаване на бюджетното салдо.
През първата половина на годината бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително - 177.9 млн. лева. То е формирано при дефицит от 35.7 млн. лева по националния бюджет и превишение на приходите над разходите по европейските средства от 213.6 млн. лева. Отрицателното салдо за юни е 377.5 млн. лева, като за първите шест месеца на годината на месечна база се отчита превишение на приходите над разходите единствено през януари и април. В останалите месеци бюджетният баланс е отрицателен, което се дължи на влошените тенденции в приходите и темпа на разходите, несъответстващ на значителното изоставане в приходите.
Проявилите се в началото на годината влошени тенденции в приходите и сериозното свиване на данъчните постъпления са в размери, които на годишна база превишават заложените в републиканския бюджет буфери. Възможностите за допълнителни мерки за ограничаване на разходите са се свили със започване изпълнението на бюджета във втората половина на годината, поради високия размер на усвоените до края на юли разходи.
Първата стъпка на новото правителство бе още на първото си заседание да обсъди и приеме пакет от допълнителни мерки за ограничаване на нелихвените разходи по републиканския бюджет с 1,15 млрд. лева, се посочва в съобщението.
Данъчните постъпления за първите шест месеца на годината са 10 122,4 млн. лева, което е 78.1 на сто от общите приходи по консолидираната фискална програма. От преки данъци в хазната се събрани 2 258 млн. лева, което е 45.7 на сто от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са 4 901.9 млн. лева или 35.5 на сто от разчетите за годината. От ДДС са събрани 3 051.8 млн. лева, което е близо 79 на сто от постъпилото за същия период на м. г. От акцизи в бюджета са внесени 1 779.8 млн. лева. В номинално отношение те остават близки до отчетените през същия период на миналата година. От социалноосигурителни и здравни вноски са събрани 2 587.6 млн. лева или 43.1 на сто от планираното за годината. Неданъчните приходи в края на юни са 2 000 млн. лева, което е 52.4 на сто от годишните разчети. Постъпилите помощи, които са основно авансови плащания от фондовете на ЕС, са 830.8 млн. лева или 27.6 на сто от планираните.
Разходите по консолидирания бюджет, които включват и вноската за общия бюджет на ЕС, са 12 775.3 млн. лева. Лихвените плащания са 342 млн. лева, което е 53.7 на сто от планираното за тази година. Текущите нелихвени разходи са 10 217.5 млн. лева, а капиталовите разходи - 1 803.2 млн. лева. В съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС вноската на България в общия бюджет на Общността е 412.5 млн. лева.