Ще изразим остра критика към приоритетите на ГЕРБ и Обединените патриоти, заяви по БНР Валери Жаблянов от БСП.

Острите социално-икономически въпроси не могат да бъдат скрити зад председателството и изострената международна обстановка. Социалните и икономическите въпроси са приоритет, а не видяхме никакъв ангажимент от страна на бъдещите управляващи, добави Жаблянов.

Той съобщи, че ще бъдат внесени законопроекти за публичните предприятия, за качеството на храните.

Парламентарната група на „БСП за България“ ще излъчи именно Валери Жаблянов за заместник-председател на 44-ото Народно събрание. Групата ще носи името "БСП за България", а неин председател ще е партийният лидер Корнелия Нинова, реши левицата на заседание ден преди новия парламент да започне работа.

Не съм юрист, но има достатъчно опит и познания в областта на правото, подчерта ЖабляновР.

Народното събрание е особена институция. Предложението за председателство на парламента беше безкрайно неуместно. Имаше неразбиране, което беше изчистено бързо, отбеляза Жаблянов по повод предложението на Бойко Борисов към Корнелия Нинова да заеме този пост.

В НС опозицията е важен инструмент в законодателния процес. БСП е последователна опозиция на практика от 2009-а година с едно кратко прекъсване по време на кабинета "Орешарски". БСП е идейно-политическа партия и сме опозиция заради това, че не приемаме начина, по който се управлява България, отбеляза Валери Жаблянов.