Преди дни Румен Петков директно обвини пред медиите ръководството на партията, че не се справя с реденето на листите, след като лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че на тези избори ще заложат и на нови лица. Още тогава се очакваше, че бившият вътрешен министър няма да влезе в тях.

Днес стана ясно, че Данаилов ще застане на неговото място като водач на листата в Плевен, освен в Пловдив. Това обяви самият той преди началото на партийното заседание, предаде БТА.
"Дал съм своето съгласие за водач на листата в Пловдив, но имах разговор със Сергей Станишев и с хора от Плевен, които ме помолиха да отида да помогна в Плевен. Знам колко ще ми е тежко, защото и районите са малко надалече един от друг", каза пред журналисти актьорът политик.

Той добави, че е бил изненадан от предложението и подчерта, че е имал момент на размисли и нерви, защото не обича интригите, а в публичното пространство се заговорило как ще замества Руменовците, което го възмутило и му е станало неприятно. Тогава си помислил, че е по-добре да се откаже.
"Но в крайна сметка има по-важни неща, знаете, че аз съм от преданите бесепари. В последното писмо, което много се цитира (до Станишев - б.р.), казвам, че след като сме поели този ангажимент за една по-сериозна промяна в листите, това трябва да се направи, но съветвам най-приятелски да не стане пък оголване, да не станем като голи охлюви", аргументира се Данаилов.

След заседанието той съобщи още, че Румен Петков си е направил самоотвод, както и други членове на БСП, но не уточни кои. Петков нямало да участва в листата, но щял да бъде в основата на организацията на кампанията в Плевен.
"Мисля, че постъпката на т.нар. изтъркани и познати лица, жестът, който направиха и крачката, която направиха назад, е много положителна”, добави Данаилов.

Самият Петков коментира на излизане: "Не съм казал, че повече няма да искам да бъда депутат. При сегашната ситуация има отговорности, които се поемат с всяко изказване и действие. Вътре много ясно съм казал как виждам тези отговорности и своето решение съм го взел съвършено съзнателно. Това не е въпрос на натиск, като също съм казвал, че съм удовлетворен от това, че Стефан Данаилов ще води листата в Плевен, защото практически това беше и наше предложение. Разговорът, който съм водил със Сергей Станишев, не може да се брои като натиск”.

В началото на заседанието Станишев е обявил предложенията за водачи на листите за депутати, съобщиха по-късно пред репортерите участници в него.

За водачи на листите са предложени:

Благоевград - Емил Костадинов

Бургас - Димчо Михалевски

Варна - Пламен Орешарски

Велико Търново - Мариана Бояджиева

Видин - Михаил Миков

Враца и Русе - Янаки Стоилов

Габрово - Йордан Стойков

Добрич - Явор Гечев

Кърджали - Милко Багдасаров

Кюстендил - Мая Манолова

Ловеч - Емил Райнов

Монтана - Младен Червеняков

Пазарджик - евродепутатът Илияна Йотова

Перник - Ангел Найденов

Плевен и Пловдив - Стефан Данаилов

Пловдив-област - Светла Бъчварова

Разград - Татяна Буруджиева

Силистра - Антон Кутев

Сливен - Валери Жаблянов

Смолян - Дора Янков

23 МИР София - Жельо Бойчев

24 МИР София - Петър Курумбашев

София-област - Корнелия Нинова

Търговище - Георги Божинов

Хасково - Драгомир Стойнев

Шумен - Димитър Дъбов

Ямбол - Атанас Мерджанов.

Самият Станишев се предвижда да води листата в 25 МИР София и в Стара Загора.

От списъка ставя ясно още, че и двама други досегашни популярни депутати не са водачи на листи - Емилия Масларова и Кирил Добрев.

Няколко от народните представители ветерани на БСП вече сами обявиха, че се отказват да влизат отново в парламента - Георги Пирински, Бойко Великов, Петър Димитров и Любен Корнезов. Днес и Асен Гагаузов заяви, че няма да участва в битката за 42-рото Народно събрание.