Това е било самономинация на предложения. Допускам, че това е била такава инициатива, която е срещнала одобрение с аргументацията за решимостта”, коментира Стоилов по bTV.

Според някои съобщения Пеевски бил решен да прекрати контрабандните канали, действащи през последните години.

Стоилов обаче смята, че за председателския пост на ДАНС са необходими аналитични качества – способност за предвиждане на събитията, както и решимост.

„Каквото и да е мислено за възможностите на този човек, той съсредоточава политическа, медийна и корпоративна власт – да получи и достъп до още информация начело на такава служба”, допълни депутатът от БСП.

Той определи поведението си след гласуването в петък като опит да бъде защитено достойнството на парламентарната група на левицата, „на която се наложи да приеме предложението на премиера”.

Стоилов и Георги Кадиев публично се разграничиха от партията си и не подкрепиха избора на Пеевски.

В същото време Янаки Стоилов каза, че „ако предложението не беше прието, щеше да се накърни имиджа на премиера, щеше да има неудобство от другата партия, от която произлиза тази кандидатура”.

Камен Костадинов от ДПС посочи вчера, че от партията са се съгласили с предложението, но инициативата за номиниране на Делян Пеевски не е произлязла от тях.

При нови избори държавата ще бъде управлявана от същите. След Арабската пролет, следва горещо Балканско лято”, прогнозира Янаки Стоилов, имайки предвид и събитията в Турция.

Той заяви, че не подкрепя искането за оставка на председателя на БСП Сергей Станишев. Според него "това действие не осигурява стабилност", но е категоричен, че БСП се нуждае от промяна.

Оставката на Станишев поискаха депутатите Георги Кадиев и Страхил Ангелов, както и Румен Петков. Към искането се присъедини районният съвет на БСП в район "Витоша" в столицата.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изчерпа ли правителството кредита си на доверие?