Станишев категорично защити предложението на премиера Пламен Орешарски Пеевски да оглави агенцията.

"Решението на министър-председателя не е стандартно, аз като министър-председател съм уволнявал г-н Пеевски*, но съдът реши друго и го възстанови", добави лидерът на левицата.

На въпроси на репортери за миналото на Пеевски, включително и за връзката му с Корпоративна търговска банка, Станишев обясни, че съмнение в България ще има за всеки.

Президентът имал право да свика Консултативния съвет по сигурността, но Станишев напомни, че всеки трябва да бъде съден по действията му.

Той каза още, че след като разбрал за избора на Орешарски, поискал среща с Пеевски и провели сериозен разговор. По думите му той си давал сметка за отговорността и имал ясно поети ангажименти, че ще работи законно в интерес на хората, а не на една партия. 

Според лидера на БСП реакцията на опозицията (ГЕРБ напусна пленарна зала и се закани да сезира европейските институции - б.р.) показва, че Орешарски е направил правилен избор.

"Сигурно ги е страх не от реваншизъм, а от последствията от техните собствени противозаконни действия"
, заяви той, цитиран от "Фокус".

Преди гласуването на кандидатурата на Пеевски Станишев защити Орешарски, че всяко негово предложение е за хората и държавата:

"Цялата власт продължава да се намира в една групировка, има мащабен план за дестабилизиране на държавата от групировка, която четири години ограбваше държавата и всяваше страх сред хората".

Съпротива в БСП

Емил Костадинов от "Коалиция за България" се е въздържал и при първото гласуване, и при прегласуването на решението за избор на Делян Пеевски, показва разпечатката от гласуването. Той е и единственият депутат от левицата, който се е въздържал при избора, но е участвал в гласуването.

Георги Кадиев от БСП обяви в писмо до медиите, че решението за Пеевски прекрачва границата на компромиса, който би могъл да приеме и затова не е гласувал за него.

Кадиев е готов да върне мандата си на депутат, ако ръководството на БСП прецени, че позицията му означава, че е срещу партията.

Младен Червеняков и Янаки Стоилов също не са участвали в гласуването в пленарната зала. Минчо Минчев е дал вот против избора първия път, но е подкрепил кандидатурата при прегласуването.

"Това беше решение, което групата трябваше да вземе в последния момент. Моите колеги са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали е в състояние да действа достатъчно последователно от името на държавата", коментира Стоилов.

След което се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите:

"Този човек дълго време действаше в услуга не само на своята собствена партия, а и на самите вас, защото много от медиите, от корпоративните структури бяха част от управлението на ГЕРБ".

По неофициална информация на "Дневник" и Mediapool в четвъртък следобед всички депутати от БСП са получили SMS-и, че днес преди заседанието на парламента ще имат извънредно заседание на групата.

Едва когато дошли, разбрали причината. Станишев заявил, че ако не гласуват за Пеевски, кабинетът ще падне заради влиятелни групировки. Това станало, след като самият Орешарски казал, че ще подаде оставка, ако Пеевски не бъде одобрен, предаде bTV. В групата се разбунтували и около 30 души гласували "против" и "въздържал се". След това в пленарната зала обаче почти всички изпълниха партийното поръчение.

* През 2007 г. името на Делян Пеевски бе замесено в скандала "Овчаров-Александров" по делото за столичната "Топлофикация".
Бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на Националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга. Тогава Станишев уволни Пеевски, който беше зам.-министър на бедствията и авариите.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изборът на Пеевски - борба с корупцията или краят на БСП?