Така Бойко Борисов обясни пред журналисти защо ГЕРБ подкрепи забраната за продажба на земя на чужденци. Той е в Брюксел за заседание на върха на Европейската народна партия (ЕНП), предаде БТА.

По думите на Борисов подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии са гласували мораториума, докато 20 души от „Атака” си приписват успех.

Самият той не беше в пленарната зала по време на гласуването, но почти всички депутати от ГЕРБ подкрепиха "Атака" и задено с 59-ма от БСП приеха решение за удължаване до 2020 г. на мораториума за покупка на българска земя от граждани на ЕС. 

Борисов разказа, че в самолета за Брюксел е пътувал заедно със Сергей Станишев и двамата обсъдили забраната, бежанците, и политическата обстановка у нас.

"Призовах Станишев да се отърват от "Атака", да има предсрочни избори и държавата да бъде управлявана по правилата на ЕС. Парадокс е, че излиза сякаш само ДПС спазва европейските правила, а те са партията, която най-малко ги спазва", коментира още Борисов.

На въпрос какво би обяснил в ЕНП за гласуването на ГЕРБ, той отбеляза, че и сега фирми могат да станат собственици - например най-големият чуждестранен собственик на земи бил румънско дружество.

Бившият премиер призна, че не е щастлив от приетото решение и предположи, че Станишев също не е. 

"Спокойно можеше да бъдат въведени ограничения - за ислямистки фондации и други организации от списъците на ДАНС, за онези, които не може и не трябва да купуват земя у нас. Благодарене на "Атака" беше разиграна много популистка игра, която народът възприе буквално - че ако няма мораториум, ще дойдат какви ли не и ще изкупят земята", добави Борисов.

Според него покупката на земя трябва да бъде предшествана от проверки за надеждност.

Позицията на Борисов противоречи на официално заявената от ГЕРБ вчера - че с подкрепата си за мораториума те поставят "под натиск, до стената" правителството, което не желаело да си върши работата и да защити националния интерес пред Европа.

ДСБ скъсва отношенията си с ГЕРБ

След гласуването на т. нар. мораториум за земеделските земи ние няма да имаме никакви контакти с ГЕРБ, нямаме право да имаме какъвто и да е ангажимент към тази партия, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев и бе категоричен, че двете партии нямат общ път занапред. 

Той определи решението като "изключително манипулативна и долна кампания, която цели да изпере имиджа на "Атака" и ДПС". 

Тази вечер от в 18 часа Реформаторският блок организира протестен митинг срещу решението на НС.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Популизъм или отговорност за земята?

АНКЕТА: Как оценявате забраната за купуване на земя?