"Вчера така се случи, че с г-н Станишев летяхме с един самолет за Брюксел и разговорихме по тази тема няколко приказки. Именно това възнамерявам да направя днес на заседанието на ЕНП", разказа Борисов пред журналисти.

По думите му в Брюксел са много от премиерите, които пряко са засегнати от бежанската вълна. Той се надява и в ПЕС да се съгласят заедно да предложат две решения на проблема.

"Първо, да се подпомогне България финансово, като част от цялата система, и отделно да се отделят пари, да се държат близко бежанците до населените си места в съседните им държави, за да могат да се върнат по домовете си. Дори и да я няма като дневен ред тази тема, аз ще я повдигна, защото съм поел този ангажимент и пред лидера на ПЕС", уточни Борисов.

На въпрос дали не трябва освен съседните на бежанците държави, по-вътрешните страни в ЕС да приемат такива, той каза, че всички трябва солидарно да помагат.

В същото време и Станишев заяви, днес ще постави пред държавните и правителствените ръководители от ПЕС въпроса за бежанците у нас.

"Не е достатъчно Европейският съвет само да изрази съчувствие към гибелта на мигрантите край Лампедуза, трябва да бъде показана реалната солидарност на ЕС със страните, подложени на бежански поток. В България положението се усложнява с дни, както в Италия, Гърция и Малта", добави той.

Той допълни, че очаква конкретни действия и подкрепа от европейските институции, затова ще постави много настоятелно този въпрос, който не е просто проблем на една държава.


Ограда по границата


Армията започва изграждането на инженерно-техническо съоръжение на държавната граница с Турция, съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерството на отбраната, след като от правителството вече обявиха, че ще бъде изградена 30-километрова преграда.

На пресконференция след извънредно заседание на Министерския съвет в понеделник Найденов обяви, че ведомството започва възстановяване на 107 км пътища и подходи към зоната, в която ще бъде издигната оградата за недопускане преминаването на българска територия. 

Найденов уточни, че това трябва да бъде направено за 35-40 дни, като ще се включат 50 души личен състав и 40 единици специализирана техника.
Парите ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на централния бюджет и чрез европейски фондове.