Протестният митинг ще започне в 18 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет, обяви пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

От РБ се надяват да бъдат подкрепени от протестиращите срещу правителството.

В декларация на политическия блок се казва, че забраната върху продажбата на земеделска земя на европейски граждани превръща България в гето, а българските земеделци стават крепостни селяни на мафията.

Нагло ни представят това решение за патриотично. А то е антибългарско. Ограбва единствения капитал на милиони българи - собственици на земя. Вместо да продават свободно по европейски цени, те ще продават на безценица под диктата на мафия, заявиха още от РБ.

Според тях от това решение се вижда, че в Народното събрание се е формирала коалиция против Европа, против свободата и против българите, като неин гръбнак стана ГЕРБ с най-много депутати, подкрепили “Атака”. 

Българският национален интерес е да бъдем пълноправни европейци. Поколения българи са работили и са се жертвали за него. Сега една случайна сбирщина узурпатори на власт се опитва да го разруши, се казва още в декларацията.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Отговорност или популизъм за земята?
Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева подчерта, че страната ни може да влезе в наказателна процедура след 1 януари догодина, ако решението на НС бъде в сила.


Десният блок ще се обърне и към президента Росен Плевнелиев да внесе в Конституционния съд мотиви за отмяна на решението.

"То е противоконституционно, защото в основния закон има забрана за добиване на земя от чужденци, които са от страни, извън ЕС и Европейската икономическа общност. Актът е и в нарушение на Договора за присъединяване на България към ЕС", допълни тя.

По думите й има шанс в крайна сметка решението да бъде отменено, но "злото вече е сторено". 

От ДПС, които единствени твърдо се обявиха против удължаване на забраната, вече обявиха, че ще събират подписка, с която да сезират КС. От БСП пък признаха, че техни депутати, които не гласуваха "за" мораториума, ще ги подкрепят, за да се съберат нужните гласове.

РБ ще потърси и среща с посланиците на ЕС у нас, както и с Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти.

По-рано вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова заяви, че решението на парламента няма никаква правна стойност.

Вчера и председателят на парламента Михаил Миков - един от малкото от БСП, които гласуваха против мораториума, също каза, че то е нищожно.

Вижте снимки от дебатите в парламента>>

АНКЕТА: Как оценявате забраната за продажба на земя на чужденци?