Във Варна министър-председателят обеща бързи и сериозни промени в съдебната система, съобщи БНР.

"Преди 1,5 г. като бях премиер, Румъния имаше на всеки 6 месеца доклад, за България беше мониторинговият доклад за година и половина и всички сравняваха Румъния с България. В смисъл, те ни догонваха, ние искахме, ако може за Шенген да се измъкнем от Румъния. Какво се случи за година и половина - да ни дават румънците, с цялото ми уважение към тях, за пример. Четири години те бяха зад нас. Така че след 3-4месеца отново ще са зад нас", категоричен бе Борисов.

По-рано днес стана ясно, че най-богатият човек в Румъния Йон Никулае е осъден окончателно на 2,5 години затвор за незаконно финансиране на президентската кампания в Румъния през 2009 г. Бизнесменът изчерпа всички възможности за обжалване.
Апелативният съд на Букурещ осъди по този случай и бивш висш служител на управляващата Социалдемократическа партия и двама други бизнесмени.

В Румъния вече бяха осъдени и няколко високопоставени политици, сред които и бивши министри.

Преди дни дори финансовият министър Дариус Вълков подаде оставка, след като му бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с власт.

Премиерът за съдебната реформа

Бойко Борисов коментира, че правителството работи в чудесен синхрон, няма да има ремонт на кабинета и до Великден министърът на правосъдието Христо Иванов ще внесе законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт.

"МС с Христо Иванов, аз и още няколко колеги в последните няколко дена сме работили след работно време при мене законопроекта. Близо 40 души е цялата група, която работи по тези предложения. До Великден, действително исках да е по-бързичко, и тогава може би нямаше това да се случи, нали, да бързат да вкарват законопроекти, но до седмица някъде тези работни групи ще предложат законопроект, който правосъдният министър ще вкара в МС", обясни премиерът.

Вчера изненадващо 16 депутати от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, внесоха свой проект на изменение на Закона за съдебната власт.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?