По тази мярка има най-много одобрени млади фермери от района на Стара Загора, предстои да бъдат подписани договори с още 1000 бенефициенти по програмата. Първите 10 от тях поставиха подписа си под документите в присъствието на премира Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде bTV.
Ако сме сплотен народ и работим за развитието на земеделието, до 2013 г. ще усвоим 3 млрд. евро, заяви по време на церемонията министър-председателят.
Министерският съвет вчера взе решение да бъдат назначени допълнително 200 служители за нуждите на програмата и техните работни заплати ще бъдат изплащани със средства от техническата помощ на тази програма. Борисов отбеляза, че една от целите на правителството е България да стане част от водещите държави в Европа по развитие на земеделието. По думите му земята и климатът у нас са подходящи за това.
Който иска да работи, ще може да се издържа добре чрез развитието на този сектор, категоричен е Борисов. Той допълни, че правителството ще следи за усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони, за да бъдат използвани те по предназначение и без злоупотреби.
Премиерът призова фермерите, ако някой им поиска комисионна, да го потърсят лично в Министерския съвет. По думите му в момента има проверки на раздаването на средства в отрасъла. До този момент са установени нарушения, като например видеонаблюдения на пътища, които ги няма и приоритетно раздаване на средства в определени общини, отбеляза Борисов.
След официалната церемония по връчване на договорите премиерът и министър Найденов са разговаряли с представители на асоциациите на животновъдите и зърнопроизводителите за проблемите в бранша.
Над 80 000 ферми нямат да бъдат затворени, защото правителството осигурява от 1 декември субсидии на глава добитък, разсрочва с една година нисколихвените кредите и с две години покриването на европейските нормите за добив на мляко, заяви по-рано днес на среща с животновъди в Стара Загора Мирослав Найденов.
Вижте видео от връчването на новите договори