Лидерът на ГЕРБ пристигна в града малко след 16 часа и влезе в сградата, където провежда среща с местни жители, предаде bTV.

Борисов беше посрещнат с аплодисменти от насъбралите се край оградата граждани, щом се появи с джипа си, който шофираше сам, съобщи "24 часа".

Събралите се хора са десетки, част от тях носят знамена на НФСБ и ВМРО. Те очакват премиерът да излезе и да обяви какви мерки ще бъдат взети срещу мигрантите.

След среща Борисов обяви, че мигрантите, които създават проблеми (около 1000 души), ще бъдат настанявани в изоставени казарми по границата на групи от по 50 до 100 души.
Същата мярка ще бъде приложена и спрямо другите центрове в страната, а не само срещу този в Харманли, където вчера избухна бунт.

Във Фейсбук междувременно беше публикувано негово изявление, в което се казва:

"За съжаление, за пореден път ставаме свидетели на безотговорно поведение, пренебрегване на националния интерес за сметка на популизма и употреба на страха на българските граждани за извличане на политически дивиденти от страна на лидера на БСП и някои медии. От постановленията и решенията на Министерските съвети от 2012 г., 2013 г. и 2014 г. ясно се вижда, че не правителства, ръководени от мен, са създали постоянния бежански лагер в Харманли и са го направили от отворен тип - това, което представлява днес.

Опитите за внушения, че ГЕРБ носи вина за всичко, свързано със случващото се в бежанския лагер в Харманли, са манипулативни. Всеки сам може да види документите".

Днес в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите за ситуацията в Харманли, като заяви, че политиката на Борисов е неадекватна и
го обвини, че е сключил споразумението с Европа за трайно заселване на бежанци.

В съобщение от ГЕРБ бе съобщено, че центърът е изграден от правителството на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски.

"В Решение от 03.07.2014 г. Министерският съвет взема решение за изграждане на фургонно селище за 450 души с прилежаща инфраструктура и палатков лагер за 800 човека в центъра на ДАБ в Харманли. Освен това е взето решение за наемане на медицински персонал. Документът е подписан от Орешарски", заявиха от управляващата партия.

Междувременно вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи, че мигрантите ще бъдат разпределени в центрове от закрит тип в страната. Това е било решено на спешно заседание при Борисов тази сутрин, заради което той отложи и планираното си за днес посещение в Унгария.

Снощи премиерът в оставка вече беше в бежанския лагер и заяви, че в такива ситуация клетките на "Ислямска държава" се активизират и има опасност от терористичен акт.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Нинова срещу Цветанов