"Няма да носим отговорност за ваши грешки и за национални предателства, но ви предлагаме оттук нататък да помислите и да намерим политическо съгласие по пет конкретни действия", заяви Нинова в декларация в Народното събрание, предаде „Фокус“.

Според социалистите макар конкретният повод за бунта в Харманли да е затварянето на центъра и налагане на карантина:

„За нас обаче причините са по-дълбоки и поне две. Първо - неадекватната политика на Бойко Борисов по тема бежанци и нежелание да се чуят разумни аргументи. Разбира се, най-важното е как да се действа оттук нататък, за да се гарантира националната сигурност и спокойствието на българските граждани“, коментира Нинова.

По думите ѝ вчера, когато в Европа се е повдигнал въпросът за замразяване на членството на Турция в ЕС, Борисов е обърнал говоренето си.

„Под натиска на Европа и срещу 160 млн. предадохте националния интерес и приехте постановление 208 за трайно заселване на бежанци“, каза още тя.

По думите на Нинова каналджийството се превръща в бизнес.

„Залавяте около 4000 на вход, 13 хиляди в страна на изход. Тук идва логичният въпрос какви са тези хора, включително и тези, които се разбунтуваха вчера. Не са бежанци от войните. 52% са от Афганистан, 20% - от Ирак, и само 13% от Сирия - т.е. бежанци от войни. Как са влезли, на какво основание пребивават тук?“, попита Нинова.

Според нея е нужна незабавна екстрадиция на тези, които са икономически и всякакви други мигранти.

Като втора причина за проблемите лидерът на БСП посочи охраната на границата и ускореното изграждане на оградата.

"Ако може без да крадете от тези пари", призова тя.

В отговор Цветан Цватанов заяви:

"Когато говорите за бежанци и за проблемите, които днес трябва да решава България, повярвайте - ако вие управлявахте, тези проблеми щяха да бъдат в пъти по-големи и по-нерешими с години напред".

Той припомни гласуването на евродепутатите от БСП за по-хуманното отношение към мигрантите и интеграцията им в градовете.

"Кое е позицията ви? Тази, която е в Брюксел и изразяват вашият лидер на ПЕС и вашите евродепутати, или тази, зад която заставате тук и искате да се харесате на българските избиратели“, попита Цветанов.

По думите му е изключително важно политиците да бъдат много внимателни с поведението си и да се въздържат от резки изказвания.

„Всички сме свидетели, че и политиците допринасят за напрежението в тези бежански центрове. Не е нормално там да присъстват хора, които не живеят, а просто отиват, демонстрират сила и по този начин допълнително допринасят за радикализирането на поведението на тези бежанци“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Нинова обаче отвърна, че Цветанов не е отговорил конкретно на нито едно от питанията на БСП.

„Искате ли да спасяваме тази държава от тези хора, които не стига че са тук незаконно, а ще ни горят и националния флаг?. Готови ли сте сега да отменим постановление 208, да пратим армията на границата“, попита тя и подчерта, че хората са дали оценката си за ГЕРБ на президентските избори.

В отговор Цветанов заяви:

"Вие никога не сте давали решение на въпросите, които има пред държавата".

По думите му са осигурени целеви средства за оградата по границата от по-големите приходи в държавата.

„При вас тези приходи бяха само да трупате дефицит и да направите така, че държавата след това да не може да се оправи две години. Сега, когато вече държавата е много по-стабилна, имаме добрата перспектива. Вие в момента казвате, че управлението на ГЕРБ е слабо ли?", попита Цветанов и призова да не се правят прибързани прогнози за управлението на ГЕРБ и за управлението, което трябва да бъде избрано на предстоящите предсрочни избори.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цветанов срещу Нинова