Премиерът Бойко Борисов заяви на срещата с Дейвид Камерън, че България се надява и занапред на подкрепата на Великобритания.

Премиерите на България и Великобритания са разговаряли в София по три важни теми - реформите в ЕС, борбата с тероризма и бежанската криза.

"Важно е да разбием ДАЕШ (арабския акроним за Ислямска държава – бел. ред.) там, където тя съществува – в Ирак и в Сирия", заяви Дейвид Камерън по време на съвместния му брифинг в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

Вижте снимки >>

Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация и похвали България за борбата й срещу трафика на хора и поддържането на границите.

Камерън заяви още, че би искал Великобритания да остане в реформирания ЕС. "Няма да е лесно, няма да се договорим отведнъж. Не очаквам да постигнем съгласие през декември, но със сигурност няма да отпуснем газта", каза британският премиер по повод предстоящата среща в Брюксел в средата на декември.

"С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети и аз му благодаря, че дойде тук", каза Борисов.

"Утре по мое предложение искам той да види, както се шегувахме с колегите, един урок по география, затова утре Дейвид, който е бил в Ленинград, Киев, ще има възможност да види и нашето море и граница", каза Борисов.
Двамата ще посетят района на българо-турската граница.

"Надяваме се и занапред на подкрепата на Великобритания за кохезионните фондове, за инфраструктурните проекти", заключи Борисов.

Росен Плевнелиев: Всички ще загубят, ако Великобритания напусне ЕС

Държавният глава призова за открит диалог в ЕС в името на една по-силна, ефективна и конкурентоспособна Европа, съобщи пресекретариатът на президента.

В интерес на всички в Европейския съюз е Великобритания да остане част от Европейския проект. Всички ще загубят ако тя го напусне“, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря с Дейвид Камерън.

По време на срещата Камерън отбеляза постигнатите от България добри резултати в областта на фискалната дисциплина, икономическия растеж и силната воля за реформи.

И държавният глава, и британският министър-председател призоваха за открит и конструктивен диалог в рамките на ЕС, на който да бъдат обсъдени направените от Обединеното кралство предложения за реформи.

Великобритания иска да бъде част от един реформиран Европейски съюз, който е ефективен и конкурентен“, заяви Дейвид Камерън.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз не трябва да допуска задълбочаване на разликите в степента на развитие на отделните региони. В тази връзка той призова да бъде запазен бюджетът за Кохезионна политика.