"Няма сила, която е в състояние да потисне тези общочовешки и неотменни права и стремежи".
Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток", която започна в София, предаде БТА.

"Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки и вече 22 години след идването на демокрацията в България, продължаваме да бъдем под мониторинг на ЕС заради това. Златни години, много време е изгубено, а това от своя страна, обръщам се към нашите арабски приятели, е престиж и доста обидно за всяка една нация, такъв съвет даде премиерът Бойко Борисов, цитиран от “Фокус”.

Форумът, който ще продължи днес и утре, събра над 150 представители от Европа, Северна Африка и САЩ - политически лидери, активисти, журналисти, представители на НПО, които ще обсъждат промените в Арабския свят и опита от прехода на страните от Централна и Източна Европа.

Най-високопоставеният гост обаче ще бъде генералният секретар на ООН
Бан Ки-мун, който пристига днес и ще се присъедини по-късно, съобщи bTV.
На конференцията, която започна с минута мълчание в памет на жертвите на протестите в целия регион, Борисов представи българската позиция относно събитията в арабския свят и ролята, която трябва да изиграе Европа. 

"Всички си даваме ясна сметка, че ЕС не може да бъде оазис на демокрация, спокойствие и благоденствие, ако в държавите от Северна Африка и Близкия Изток събитията се развиват драматично и трудно. Нашето дълбоко убеждение е, че Европа не може да стои със скръстени ръце, а трябва пълноценно да се ангажира с подкрепата на демократичните процеси в нашите южни съседи", подчерта още министър-председателят, цитиран от "Всеки ден".

По думите му дълги години светът се беше примирил с разбирането, че на арабските държави не е присъщо да бъдат управлявани демократично. Мисля, че арабската пролет показва, че такава теза е несъстоятелна и силно се надявам, че демократичните процеси в региона ще продължат, заяви Борисов. По думите му това е уникална историческа възможност за развитие на държавите и тяхното демократизиране и тя не трябва да се изпуска.

Борисов изтъкна, че един от най-важните уроци на българския преход към демокрация е, че промяната не може да бъде наложена отвън.
“В този смисъл ролята на ЕС следва да се изразява в подпомагане на осъществяването на реформи и демократизирането в Северна Африка и Близкия изток”, изтъкна той.

Според него, за да бъде помощта адекватна, първо трябва да се разбере какво очакват от Европа тези държави и форумът в София ще помогне да се чуе от първа ръка мнението на представителите на арабския свят.
По думите на Борисов българската позиция е, че случващото се в арабския свят изисква обстоен преглед и задълбочено преосмисляне на политиките на ЕС към региона.

Новата политика на съюза, смята той, трябва да се основава на три принципа - първо - ЕС да прилага индивидуален подход, който отчита специфичните нужди на всяка страна-партньор, второ - оказването на съдействие и помощ да е съобразено с постигнатите резултати в областта на политическите критерии, спазването на правата на човека и върховенството на закона, и трето - подкрепата на ЕС е необходима и ценна, но водещата роля може да бъде "единствено на арабските ни приятели".