Това предадоха Франс прес и БТА, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

По време на срещата, която ще се състоя в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, Обама и Борисов ще разговарят още за разследването на самоубийствения атентат на 18 юли в Бургас. 
В атентата, освен нападателя камикадзе загинаха петима израелски туристи и един български шофьор.
Израел обвинява Иран, че е поръчал антиизраелската атака, и Хизбула - че я е извършила. Българските власти от своя страна проявяват голяма предпазливост, като отказват да "посочат с пръст" Иран или Хизбула, припомня Франс прес.

Основна тема на визитата ще е и участието на българският контингент в състава на международните сили в Афганистан под командването на НАТО (ИСАФ), който наброява 614 души - войници, инструктори и медици. България обаче е на път да го изтегли в съответствие с графика на алианса.
10 лекари ще напуснат Афганистан в края на тази година, 257 военни, базирани на летището на столицата Кабул, ще отпътуват в началото на следващата година, а останалите 347 български военнослужещи, които охраняват летището на южния град Кандахар, ще се завърнат в България в края на 2014 г.

За поканата за визита на българския премиер във Вашингтон съобщи преди около седмица вицепремиерът Цветан Цветанов след като самият той се завърна от САЩ. Пресцентърът на МВР обяви, че по време на разговора във Вашингтон между Цветанов и Джон Бренън - специален съветник по въпросите на контратероризма, той е предал покана от името на Обама към Борисов да се срещнат през декември.

От протоколна гледна точка, обикновено, всеки премиер на България има поне по една среща в Овалния кабинет с президента на САЩ, посочват от Министерството на външните работи. Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев бяха приети от Джордж Буш-син съответно през февруари 2003 и юни 2008 година.