Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на двудневно посещение в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на визитата си в Баку, където е придружаван от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той ще се срещне с президента на страната Илхам Алиев. Основна тема на разговорите ще бъде енергетиката. България разглежда Азербайджан като основен източник за диверсификация на доставките на природен газ с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа, се отбелязва в съобщението.

Втората важна тема, която ще дискутират двамата, е възможността за участие на Азербайджан в хъба "Балкан". Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между двете държави, българската страна визира Азербайджан като един от източниците на газ за хъба и предлага по-тясно сътрудничество по реализацията на този проект.

Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на регионалния газов разпределителен център "Балкан", което е съфинансирано от ЕС. По време на срещата си с президента Алиев, премиерът Борисов отново ще постави въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в рамките на посещението на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г., припомнят от Министерски съвет.

Борисов и Алиев ще обсъдят още транспортната свързаност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение на нашите страни при изграждането на транспортна инфраструктура между Европа и Азия.

Седмият глобален форум, организиран от неправителствената организация - Международен център "Низами Генджави". Фокус на дискусиите ще са ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.